De nieuwe brandweerkazerne in Poort (Foto: Fred Rotgans)
De nieuwe brandweerkazerne in Poort (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Nieuwe brandweerkazerne Poort vervangt Markerkant

Algemeen

POORT - Burgemeester Ank Bijleveld heeft vrijdag, in het bijzijn van regionaal commandant John van der Zwan en wethouder Maaike Veeningen, de nieuwe brandweerkazerne aan de Argonweg 107 in Poort in gebruik genomen. Met de ingebruikname van de nieuwe kazerne komt er een einde aan een tijdperk van de kazerne aan de Markerkant.  

De nieuwe kazerne ligt tussen de busbaan en de milieustraat aan de Argonweg. In 2019 werd gestart met de eerste voorbereidingen voor de verplaatsing van kazerne Almere Stad naar Almere Poort. Met de nieuwe locatie wordt er gezorgd voor een betere spreiding van de kazernes in Almere om zo de opkomsttijden van de brandweer te verbeteren. Bijleveld zei erg blij te zijn met de ingebruikname van deze kazerne. Met name aan de zuidkant van Almere is er nu een betere dekking. Hiermee gaat de brandweer mee in de ontwikkelingen van onze snelgroeiende stad.”

Herkenbaar gebouw

In het ontwerp van de architect vallen de roodbruin genuanceerde bakstenen, het bruine strekmetaal en grote glazen puien op. Het glas maakt dat de operationele functies van het gebouw van buitenaf goed zichtbaar zijn. De kazerne wordt ontsloten vanaf de Argonweg en is geplaatst met de uitrijpoorten richting de busbaan. Wethouder Maaike Veeningen: “Almere is een mooi pand rijker, dat voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen. Ik ben hier trots op.” Op het gebied van duurzaamheid voldoet de kazerne aan alle eisen van deze tijd. Commandant John van der Zwan van Brandweer Flevoland: ‘Wij zijn blij dat de gemeente investeert in goede brandweerzorg, die past bij deze snelgroeiende stad. Deze nieuwe kazerne is daar een mooi voorbeeld van.”

Markerkant

De nieuwe brandweerkazerne betekent het einde van de kazerne aan de Markerkant, die sinds 1985 in gebruik was. De vrijgekomen kazerne doet nu tijdelijk dienst als crisisnoodopvang voor asielzoekers. De gemeente Almere kan er tot 1 oktober 2022 maximaal 225 asielzoekers opvangen.


Brandweercommandant John van der Zwan opent de kazerne. (Foto: Fred Rotgans) - Fred Rotgans

Uit de krant