De demonstranten van XR blokkeerden de weg. (Foto: aangeleverd)
De demonstranten van XR blokkeerden de weg. (Foto: aangeleverd)

Almeerse leden Extinction Rebellion bij blokkade A12

Algemeen

ALMERE - De Almeerse afdeling van Extinction Rebellion (XR) maakte woensdag deel uit van de blokkade op de rijksweg A12. De leden van de activistische milieugroep wilden met de actie een einde eisen aan fossiele subsidies. De politie maakte een einde aan de blokkade.

De demonstranten blokkeerde de weg rond het middaguur op vreedzame wijze. Ook enkele leden van XR Almere deden mee aan de blokkade op de Utrechtsebaan tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het Ministerie van Economische Zaken. Binnen een half uur werden zij door de politie gevorderd te vertrekken. Toen zo’n vijftig rebellen bleven zitten maakte de politie een eind aan de demonstratie en werden demonstranten gearresteerd. Volgens XR Almere werden enkele rebellen al gearresteerd voor de actie goed en wel begonnen was. 

17 miljard subsidies

De groep eist een onmiddellijke einde aan de jaarlijks ruim 17 miljard subsidies voor olie, kolen en gas. Woordvoerder van XR Almere Eric Oosterom: “De uitstoot van broeikasgassen moet radicaal omlaag. Maar in plaats daarvan blijft onze overheid fossiel stimuleren. Dit leidt tot zeker 3 graden opwarming in 2100, de gevolgen zullen rampzalig zijn. Het nu nog subsidiëren van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, is pervers en misdadig.”

Almere

Oosterom is niet te spreken over het optreden van de politie. “Demonstreren is een recht. De klimaat- en ecologische crisis raakt ons allemaal. Ook in Almere zullen we vaker en opvallender met meer mensen in actie moeten komen om politiek en bedrijfsleven tot verandering te bewegen.” ‘

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto