De serval. Populair maar ongeschikt als huisdier. (Foto: stichting AAP)
De serval. Populair maar ongeschikt als huisdier. (Foto: stichting AAP)

Nieuwe positieflijst huisdieren stemt stichting AAP hoopvol

Algemeen

ALMERE – Vijf jaar nadat de vorige positieflijst voor zoogdieren ongeldig werd verklaard, heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag een nieuwe positieflijst gepresenteerd. Stichting AAP uit Almere heeft al die tijd aangedrongen op de invoer van zo’n lijst, die heel veel ongeschikte diersoorten uitsluit als huis- of hobbydier. 

Met 50 jaar ervaring in het opvangen van met name exotische zoogdieren, ziet AAP de positieflijst als het beste middel om de wildgroei van dieren die bij particulieren in de problemen komen - of problemen veroorzaken - te stoppen. David van Gennep, directeur van Stichting AAP, is hoopvol: “We maken ons al 30 jaar hard voor de positieflijst. Al in 1992 werd wettelijk vastgelegd dat er een lijst moest komen die alleen geschikte huis- en hobbydieren toestond. Een glashelder instrument dat veel effectiever is dan verschillende verbodslijstjes die steeds achter de feiten aan lopen.”

Erop of eronder

Eerdere pogingen mislukten, omdat de positieflijst werd aanvochten door een groepje hobbyhouders. “Met achter hen uiteraard een enorme industrie; in de handel in exotische dieren gaat heel veel geld om. We hopen dat het ministerie de lessen uit het verleden geleerd heeft en dat de nieuwe positieflijst standhoudt. Voor talloze dieren, maar ook voor alle opvangcentra die worstelen om plek te maken om al die slachtoffers op te vangen, is het erop of eronder.”

In Nederland worden ruim 300 verschillende zoogdiersoorten als huis- of hobbydier gehouden (inventarisatie van RVO). “Denk aan de hond, huiskat en cavia, maar ook impala’s, kinkajoes, degoes, stokstaartjes, sugar gliders, kleinklauwotters, luiaards, genetkatten, sabelantilopen, woestijnvossen, laaglandtapirs, servals, reuzenkangoeroes en zelfs een bruine beer die aantoonbaar privé wordt gehouden in Nederland. Zonder positieflijst is dat volkomen legaal, met alle risico’s van dien voor het welzijn van die dieren, de volksgezondheid en de publieke veiligheid”, aldus Van Gennep. “Wij strijden door totdat de hele EU het welzijn van exotische dieren beschermt met een positieflijst.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto