(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Appels plukken in Flevoland voor de voedselbanken

Algemeen

Vrijwilligers gezocht

Appels plukken in Flevoland voor de voedselbanken

FEVOLAND – De Groente & Fruitbrigade zoekt appelpukkers voor de zaterdagen in oktober, en wellicht ook voor de laatste zaterdag van september. Er wordt geplukt vanaf 08.30 uur tot 15.30 uur, dagdelen plukken kan ook. De oogst is bedoeld voor de voedselbanken en vindt plaatst in Dronten, Zeewolde, Kraggenburg en Marknesse en omgeving waar veel fruit wordt geteeld. Er doen 13 fruittelers in de regio mee.

Voor de voedselbanken is het wekelijks een hele puzzel om het voedselpakket voor de klant een gezonde inhoud te geven. Vaak krijgt een voedselbank overschotten van supermarkten, waar producten bij zitten die niet tot de schijf van 5 behoren. Chips, cola, energiedrankjes, enzovoorts.

Gezond

Gezonde groenten en fruit zijn te vinden bij de bron, de teler. Zo ontstond vorig jaar bij de voedselbank in Dronten het idee om appels te gaan plukken met vrijwilligers. Appels die anders blijven hangen vanwege een verkeerde kleur of afmeting. Dat is verspilling van goed en gezond fruit.

15.000 kilo

In Dronten is door vrijwilligers vorig jaar op enkele zaterdagen, bij 2 fruittelers, zo’n 15.000 kg appels geplukt. Deze zijn verspreid over alle voedselbanken in de regio, waar men tot december de voedselpakketten kon vullen met gezond fruit. Dat beviel zo goed, dat besloten is om het dit jaar weer te gaan doen.

Enthousiasme

Menig fruitteler is dus enthousiast over dit idee en sommigen bieden zelfs aan om ook de kruisbestuivers te plukken, fruitbomen die tussen de rijen in staan ten behoeve van de bestuiving. Door dit enthousiasme wordt verwacht dat er veel meer appels geplukt kunnen worden dan vorig jaar en zo nog meer voedselbanken de komende maanden kunnen worden voorzien van vers en gezond fruit.

Informatie

Meer informatie of aanmelden kan telefonisch of via de app op nummer 06-38591055 en via de mail: arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl. Plukkers kunnen alleen komen of met een groep, met collega’s van het werk, of met de vereniging.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto