De Floriadewijk als artist-impression.  (Archieffoto: aangeleverd)
De Floriadewijk als artist-impression. (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Onenigheid met projectontwikkelaar: vertraging Floriadewijk dreigt

Algemeen

ALMERE - Er bestaat een verschil van inzicht tussen de gemeente en de projectontwikkelaar die de Floriadewijk Hortus moet gaan bouwen. ‘Zolang er geen overeenstemming is, kan er wat ons betreft niet worden begonnen met de bouw van de woonwijk Hortus’, concludeert het college.

Door Robert Mienstra

Het zong al langer rond dat Amvest en Dura Vermeer (samen: Weerwater CV) op ramkoers lagen met de gemeente over de bouw van de wijk. Beide partijen wilden daar niets over zeggen tegen de pers. Het college geeft nu in beantwoording op schriftelijke vragen toe dat er onenigheid is.

Gevolgen

‘Anders dan Weerwater CV wensen wij vast te houden aan de compacte stadswijk met 660 (water)woningen met een hoog aandeel onbebouwde groene kavels. Dit plan biedt voldoende ruimte om op verantwoorde wijze het woningbouwprogramma uit te breiden in het gebied Waterhout. In de (informele) plannen van Weerwater CV wordt de uitbreiding van het woningbouwprogramma voornamelijk gevonden op Weerwatereiland, Utopia en in de minder aantrekkelijke Allee- en Zuidzone. Dit heeft gevolgen voor onder meer de geplande zonneweiden in de Alleezone, de compactheid, het aandeel groene kavels, de woonkwaliteit en daarmee de verdiencapaciteit van de uitbreiding van het woningbouwprogramma’, schrijft het college.

Onttrekken

Ook over het mobiliteitsconcept, de energieopwekking en de geluidswerende bebouwing langs de A6 is onenigheid. ‘Weerwater CV onttrekt zich naar de mening van ons op deze punten aan haar primaire verantwoordelijkheid. Weerwater CV ging in haar inschrijving bijvoorbeeld uit van 56.000 m2 zonneweiden in de Alleezone en geluidswerende bebouwing langs de A6 is in de uitvraag van de tender als verplichting opgenomen. Beide punten rekent Weerwater CV echter niet langer tot haar verantwoordelijkheid’, aldus het college.

Arboretum

Anders dan Weerwater CV stelt het college dat de instandhouding van het arboretum als verplichting bij Weerwater CV is ondergebracht en dat het ongewenst is dat de instandhouding van het arboretum, als nalatenschap van de Expo, uiteindelijk wordt overgelaten aan de bewoners.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto