De bamboetuin van China op de Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De bamboetuin van China op de Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Oeigoeren ‘gepijnigd’ door China-dag Floriade

Algemeen

HORTUS – De stichting FreeUyghur, die opkomt voor de Oeigoeren – een onderdrukte bevolkingsgroep in China, voelt zich ‘gepijnigd’ dat komende donderdag op de Floriade een China-dag wordt gehouden. Op de website van de Floriade stond aanvankelijk dat burgemeester Ank Bijleveld een Chinese delegatie gaat ontvangen, maar volgens een woordvoerder van de gemeente worden de honneurs waargenomen door de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek.

‘Wij voelen ons gepijnigd door de viering van een staat die jaren ongestoord genocide pleegt. Een officiële ontvangst van de delegatie geeft een signaal af aan alle Oeigoeren in Almere en de rest van het land. Een signaal van onverschilligheid tegenover hun lijden en onze gemeenschappelijke normen en waarden.’ Een woordvoerder van de gemeente spreekt tegen dat de burgemeester de delegatie ontvangt, zoals eerder door de Floriade BV was aangegeven. “De burgemeester is donderdagochtend niet aanwezig in Almere vanwege een afspraak elders. Ze kan de delegatie dus niet eens ontvangen. De Commissaris van de Koning neemt protocollair de taken van de gemeente Almere over aangezien de burgemeester niet beschikbaar is.” Van het Almeerse college zal niemand aanwezig zijn, zo geeft de woordvoerder aan.

Landendagen

Gebruikelijk bij wereldtentoonstellingen is dat deelnemende landen in het zonnetje worden gezet op zogenoemde ‘landendagen’.  Eerder leidde de Qatar-dag ook al tot ophef.
Vereniging FreeUyghur hoopt middels deze brief het college dus op andere gedachten te brengen, en ook om met hen in gesprek te gaan om ‘eenzelfde signaal van morele onverschilligheid in de toekomst te voorkomen’. In de brief vraagt de stichting om een gesprek met het gemeentebestuur. ‘Wij vragen van u een menselijk gebaar. Een hart onder de riem voor de Nederlandse Oeigoeren en alle anderen die nog elke dag lijden onder het Chinese bewind. Wij horen te vaak wat er niet gedaan kan worden en te weinig wat er wel kan worden gedaan. De viering van de ‘Nationalde Dag China’ op de Floriade is een teken van een ontbrekende morele grens. Een teken dat je partner en vriend kunt zijn met een genocidaal regime door je blik te beperken tot de exploitatie van natuur en geen oog te hebben voor de exploitatie van mensen.’
Deze brief wordt mede ondertekend door:

Kjell van Wijlandt - PvdD
Hans Everhard - SP
Gladys Wielingen - Bij1
Hans van Dijk - ChristenUnie
Hassan Buyatui - DENK
Ruud de Jonge - PvdA
Ger-Jan Mensink - Burgercollectief FloriadeAnders

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto