Herbert Koster aan het werk in Almere. (Foto: aangeleverd)
Herbert Koster aan het werk in Almere. (Foto: aangeleverd)

Herbert (60) ruimt vrijwillig zwerfafval Almere op

Algemeen

MUZIEKWIJK – Waar veel Almeerders vooral klagen over het zwerfafval in de stad, kiest Herbert Koster (60) voor een andere oplossing: hij ruimt het vrijwillig het zwerfafval in Almere op. Met behulp van de app HelemaalGroen trekt hij erop uit.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart (app.helemaalgroen.nl). Dit burgerinitiatief begon in het dorpje Geesteren in de Achterhoek en telt inmiddels ruim 11.000 vrijwilligers, waaronder Herbert Koster die in het dagelijks leven bankemployé is. Hij is als Natuurgids en coördinator van de IVN Bostuin actief bij de plaatselijke IVN afdeling. Hierdoor begon hij met het opruimen van zwerfafval. Eerst in de parken waar IVN publieksexcursies verzorgt, later in het parkje in Muziekwijk, vlakbij zijn huis.

Ingewikkeld

In het begin zette hij zijn volle zakken bij een openbare prullenbak waar ze na een ‘melding openbare ruimte’ opgehaald werden. Na een ingewikkeld verlopen melding over een gigantische hoeveelheid afval die niet te tillen was, heeft Koster inmiddels een direct lijntje met de gemeentelijke Toezichthouder Schoon. Die meldt hij rechtstreeks en altijd met een printscreen van de HelemaalGroen-app van de gelopen route; deze geeft ook precies aan waar de volle zak staat. De gemeente gaf het opruimmateriaal: afvalzakken, handschoenen en een grijpstok. Jarenlang merkte hij de enige te zijn, momenteel valt hem op dat er meer mensen zijn die het park schoonhouden, al kent hij ze niet. Soms is hij oprecht verrast dat er zo weinig ligt. “Afval hoort niet in de natuur”, aldus de Almeerder. “De natuur is evenwicht en balans. Die wordt verstoord door plastic en blik.”

135 Almeerse deelnemers

De gemeente Almere telt nu 135 deelnemers bij ANBI stichting HelemaalGroen, zij maakten dit jaar al 1198 km schoon. De app HelemaalGroen is te vinden op app.helemaalgroen.nl. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto