Ook het zevende stadsgesprek werd druk bezocht. (Foto: aangeleverd)
Ook het zevende stadsgesprek werd druk bezocht. (Foto: aangeleverd)

Stadsgesprek: ‘Je moet de weg kennen voor invloed op gemeenteraad’

Algemeen

ALMERE – Inwoners van Almere kunnen wel degelijk invloed uitoefenen op wat er in het stadhuis gebeurt. Alleen kennen veel van hen de weg niet naar onder meer de gemeenteraad. En weet de gemeenteraad de inwoners wel te vinden?’ Bewoners gingen tijdens het stadsgesprek op 8 november in Casa Casla in gesprek met elkaar, met de griffie van de gemeenteraad en met politici en ontdekten dat er wel degelijk mogelijkheden zijn.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

Aanleiding voor het gesprek dat het merendeel van de Almeerse inwoners niet weet hoe ze invloed moet uitoefenen op de gemeenteraad en gemeente. “Weet de gemeenteraad de inwoners wel te vinden?”, was een van de vragen die gesteld werd. Ook kwam het gebrek aan participatie ter sprake. “Plannen in de wijken zijn vaak al bekonkeld in het stadhuis, vaak door de ambtenaren. Daarna mogen de bewoners nog beslissen of een gebouw grijs of donkergrijs mag worden. Spreek ook minder met de projectontwikkelaars en meer met de bewoners. Jullie leiden de boel top down, dat moet veranderen.”Ivar van Rijn van D66 pleitte om een werkgroep van raadsleden in te stellen die voorstellen gaat doen om de participatie beter te regelen. Hij zal daarbij het idee meenemen om er ook inwoners in op te nemen.

Ambtenaren

Deelnemers morden over de ambtenaren, de vierde macht. “Ambtenaren weigeren de opdrachten uit te voeren. De politiek moet niet te veel op de input van ambtenaren leunen. Bestuurlijke vernieuwing is noodzakelijk. Het coalitie-akkoord zet burgers op afstand. Er moet één raad komen, met één raadsprogramma, niet allemaal politieke eilandjes, en ja die ambtenaren zijn te machtig”, werd gezegd. Een van de inwoners zei dat de ambtenaren en de politici ook wel wat meer konden ‘loslaten’. “Vertrouw op de inwoners, die kunnen ook zelf veel regelen in de wijk in samenwerking met de gemeente. Denk aan zelfbeheergroepen. Dan worden inwoners betrokken.”

Mogelijkheden

Bart Buijs, die in de griffie communicatie en verbinding stad en politiek in zijn portefeuille heeft leerde aan de deelnemers dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen en dat dat echt niet zo moeilijk is. Hij noemde daarbij de website www.raadvanalmere.nl. “Daarop is echt alles over de gemeenteraad te vinden. Alle 77 politici zijn er te vinden. Verder staan alle mogelijkheden die inwoners hebben voor invloed er uitgelegd”, zei Buijs. Hij noemde vijf van de laagdrempelige mogelijkheden voor inwoners om invloed uit te oefenen: Een brief sturen aan de raad. De burgeractiviteit, 50 handtekeningen zijn nodig om de raad over een onderwerp te laten praten, maar nog niet om te beslissen. Maar met 150 handtekeningen kan er een burgerinitiatief met een plan ingediend worden. Daarover gaat de raad dan wel beslissen. Verder kan er ook een petitie ingediend worden. Tot slot kunnen inwoners een tentoonstelling op de Politieke markt organiseren om een onderwerp op het netvlies van raadsleden te brengen. “Bij dit alles worden de inwoners geholpen door de griffiemedewerkers.”

Casa Casla en Almere DEZE WEEK

De Stadsgesprekken zijn een initiatief van Casa Casla en Almere DEZE WEEK. Almeerders kunnen zich laten horen. De aanwezige beleidsmakers, zoals politici, luisterden vooral.

Vuurwerk

Het volgende stadsgesprek is dinsdag 13 december. Inloop: 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Dan is het onderwerp: Moeten we wel of niet van het vuurwerk af? Gratis aanmelden kan via info@casacasla.nl. Casa Casla is gevestigd aan het Weerwaterplein (naast Deventerpad)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto