Omleiding zou half uur zijn. (Foto: Shutterstock)
Omleiding zou half uur zijn. (Foto: Shutterstock)

Fietsbruggen Spoorbaanpad blijven dicht

Algemeen

ALMERE – De fietsbruggen in het Spoorbaanpad over de Lage en Hoge Vaart zijn afgelopen woensdagavond per direct gesloten omdat ze onveilig zijn. Er zijn op de kortere termijn geen oplossingen voor de onveilige fietsbruggen. Voor de brug over de Lage Vaart wordt onderzocht of er een reparatie mogelijk is, de brug over de Hoge vaart is waarschijnlijk niet te repareren.

Door Robert Mienstra

Door Robert Mienstra

Wethouder Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) kon op de Politieke Markt van afgelopen donderdag geen termijn geven waarop duidelijkheid komt voor het drukste fietspad van Almere. De VVD vroeg hoe het zo gekomen was dat de bruggen woensdagavond op stel en sprong gesloten werden. Op de oorzaak kwam geen antwoord van de wethouder. Hij vond het vooral ‘heel vervelend en een verrassing voor het college’.

Rammelen

Almeerse fietsers maken zich al jaren zorgen over de fietsbruggen. De planken in het wegdek rammelen en er zitten al lange tijd gaten in het wegdek. Toch was het probleem bij de gemeente niet bekend. Nu de fietsbruggen afgesloten zijn, moeten de fietsers volgens het college twintig minuten omrijden. Scholieren melden aan de krant dat dat zeker een half uur is en dat het op de smalle omleidingspaden nu veel te druk is. Ouders maken zich ook zorgen over de veiligheid van hun kinderen op de lange omleidingstrajecten langs de vaarten. Ze melden dat het daar op sommige momenten heel eenzaam kan zijn voor hun kinderen.

Tegenvallers

De voorbereiding om de bruggen te vervangen werd al in 2019 gedaan, stelde wethouder Luijendijk. “In 2021 was de planning klaar en in 2022 had er begonnen moeten worden met de vervanging. Door technische tegenvallers gaan de bruggen eind 2023 pas open.”

Floradebruggen

Een bezoeker op de publieke tribune van de Politieke Markt concludeerde na afloop van de vergadering cynisch dat er voor de Floriadebruggen miljoenen uitgetrokken waren en dat die bruggen allemaal op tijd klaar waren. “Nu zitten mijn kinderen op het Spoorbaanpad met de gebakken peren. Ik kan dit niet bevatten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto