Scène uit Geschiedenis van Geweld. (Foto: Sanne Peper)
Scène uit Geschiedenis van Geweld. (Foto: Sanne Peper) Sanne Peper

Geschiedenis van geweld in Corrosia

Algemeen

HAVEN - In Geschiedenis van Geweld worden de meest pijnlijke elemenenten binnen onze maatschappij blootgelegd: racisme, homofobie en hoe we omgaan met slachtoffers van (seksueel) geweld. Een confronterende voorstelling die donderdagavond 22 december te zien is in Corrosia Theater, Expo & Film.

Édouard loopt na een feestje in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard niet vrijwillig. De nasleep van dit traumatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij. 

Autobiografische roman

Geschiedenis van Geweld is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van de Franse sterauteur Édouard Louis. De voorstelling is een confronterend relaas over hoe diep angst en wantrouwen is doorgedrongen in onze relaties en cultuur. In het stuk komen alle worstelingen van een slachtoffer van een (seksueel) geweld naar voren: het zelfverwijt, de wens om de dader toch als mens te blijven zien, de vernedering als je aangifte moet doen en de eenzaamheid van het slachtofferschap. Acteur Eelco Smits laat al deze emoties op adembenemende wijze van dichtbij zien. 

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.corrosia.nl of  vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling aan de kassa.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto