XR Almere voerde maandagavond actie bij de ingang van Kunstlinie. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
XR Almere voerde maandagavond actie bij de ingang van Kunstlinie. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Extinction Rebellion voert actie voor klimaatberaad

Algemeen

ALMERE - Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) Almere vroegen maandagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere aandacht voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Zij stonden met spandoeken bij de ingang van Kunstlinie en vroegen of bezoekers een petitie wilden ondertekenen. 

“XR Almere ziet dat het huidige college van B&W meer dan voorheen aandacht heeft voor duurzaamheid, maar de gemeente Almere doet zeker nog niet wat nodig is. Sterker nog: Almere loopt achter op de afspraken binnen de Europese Unie. Hoog tijd voor meer actie”, vindt de actiegroep. “De wereld ligt nog lang niet op koers om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. We moeten keihard aan de slag om te voorkomen dat we te maken krijgen met meer overstromingen, grote droogtes, extreme hitte, voedselschaarste, vluchtelingenstromen en oorlogen. Dat klinkt ver weg, maar dit kan komende jaren al beginnen en zal ook in Nederland goed merkbaar worden.”

Met hun actie tijdens de Nieuwjaarsreceptie riepen de Almeerse rebellen de gemeente op om veel meer te doen aan het klimaatbeleid en vol te gaan voor het uitbannen van CO2-uitstoot. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld liet in haar Nieuwjaarstoespraak weten dat zij even naar buiten is gegaan om met de actiegroep in gesprek te gaan. 

Petitie voor klimaatberaad

Volgens XR Almere moeten burgers een veel grotere en directe stem krijgen bij het klimaatbeleid van Almere. “Het gemeentebestuur zou een klimaatberaad kunnen organiseren. Daarin krijgt een gelote groep inwoners het mandaat, de ondersteuning en alle benodigde feitelijke informatie om samen de benodigde klimaatmaatregelen te bepalen.” De actiegroep is hiertoe een petitie gestart. Deze is te vinden op petities.nl (zoeken op ‘klimaatberaad’ of ‘Almere’). 

Informatieavond

XR Almere organiseert op donderdag 19 januari een open informatieavond voor belangstellenden. Voor wie zelf in actie wil komen en zich daarop goed wil voorbereiden, houdt XR Almere op vrijdag 17 februari een actietraining. Meer informatie over beide bijeenkomsten is te vinden via www.extinctionrebellion.nl/events.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto