Fractievoorzitter Colette Holter van de VVD wil weten hoe het zit met de verdubbeling van de tarieven van de stadsverwarming. (Foto: aangeleverd)
Fractievoorzitter Colette Holter van de VVD wil weten hoe het zit met de verdubbeling van de tarieven van de stadsverwarming. (Foto: aangeleverd)

Vattenfall geeft uitleg over verdubbeling tarieven stadsverwarming

Algemeen

ALMERE – De VVD heeft Vattenfall uitgenodigd om komende donderdag, 12 januari, in de gemeenteraad uitleg te geven over de verdubbeling van de tarieven voor de stadsverwarming voor 52.000 huishoudens in Almere. “Mensen met stadverwarming hebben ook geen keus, er is geen alternatief voor Vattenfall”, zegt VVD-fractievoorzitter Colette Holter, “wij willen uitleg van die verdubbeling.”

Door Robert Mienstra

“Het is enorm schrikken voor de bewoners die stadsverwarming hebben dat hun tarieven door Vattenfall per 1 januari verdubbeld zijn”, zegt Holter. “Wij willen hierover uitleg van Vattenfall. Vertel ons maar eens hoe dat zit en waarom die tarieven verdubbeld moesten worden. Onze inwoners stellen daar veel vragen over, de VVD hoopt die antwoorden donderdag in de raad te krijgen zodat de inwoners ook weten hoe het zit.”

Bijproduct

In een mail vanuit Vattenfall aan haar klanten is te lezen: ‘We verhogen de tarieven van stadsverwarming omdat de prijzen voor stroom en gas enorm gestegen zijn’. Holter wil ook hier weten hoe het zit. “De stadsverwarming in Almere wordt gevoed met de warmte die grotendeels geleverd wordt als bijproduct van de elektriciteit van de gascentrales op de Diemen. Hoezo dan die koppeling aan de gasprijzen?”

Energie-armoede

Verder maakt de VVD zich zorgen over de tijd nadat de steunmaatregelen van de overheid stoppen. “Blijven we dan met die hoge tarieven voor stadsverwarming zitten? Ik moet er niet aan denken, want dan zou er veel meer energie-armoede in Almere ontstaan. Dat kan dan direct invloed hebben op het armoedebeleid. Daar moet de politiek zich dan mee bezig gaan houden”, zegt Holter.

Toekomst

Verder wil de VVD weten wat de prijzen van Vattenfall over een tijdje gaan doen. “We zitten ook nog eens met de energietransitie”, legt Holter uit. “Als de restwarmte waarop de stadsverwarming nu draait, in de toekomst zo duur blijft, moeten we in Almere ook gaan overwegen of we wel of niet uitbreiden met die vorm van verwarming. Restwarmte is duurzamer dan gas, maar het prijskaartje is ook van belang voor de inwoners. Ook hier zal de politiek dan aan zet zijn.”

De uitleg van Vattenfall is donderdag 12 januari vanaf 19.00 te volgen in de raadszaal. Ook is de bijeenkomst online te zien op almere.notubiz.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto