Het eerste blikje werd ingeleverd in Almere. (Foto: aangeleverd)
Het eerste blikje werd ingeleverd in Almere. (Foto: aangeleverd)

Eerste statiegeldblikje ingeleverd in Almere

Algemeen

DUIN - Vandaag werd in Nederland het eerste blikje met statiegeld ingeleverd. Dat gebeurde bij de PLUS-supermarkt in Duin. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes vanaf 1 april. Dat is om het zwerfafval terug te dringen.

Consumenten betalen vanaf 1 april 0,15 statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De statiegeldblikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij supermarkten en tankstations langs de snelweg krijgen zij het statiegeld terug. Bij sportverenigingen en andere innamepunten, zoals bioscopen, doneren zij het statiegeld aan het goede doel. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

Statiegeldlogo

Met meer dan 27.000 innamepunten, 400 producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie. Producenten kopen lege blikjes in grote volumes en voorbedrukt in. Omdat producenten grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, komen er steeds meer blikjes met statiegeldlogo in het schap bij supermarkten, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Producenten en verkooppunten maken eerst hun voorraden op, zodat er geen blik en drank verspild worden.

Landelijke campagne 

Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio.
Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakkingen: “Met statiegeld op blik worden blikjes weer opnieuw blikjes en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en weten we zeker dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto