Almere Pampus. (Foto: aangeleverd)
Almere Pampus. (Foto: aangeleverd)

Stadskern Pampus moet echt Almeers worden: Groen, klimaatneutraal, met goed waterbeheer

Algemeen

ALMERE - “Almere Pampus moet een nieuw stadsdeel worden dat hoort bij dezelfde familie als de andere Almeerse stadsdelen, er komt geen enkele woning als de IJmeerverbinding er niet komt en de realisatie van Pampus mag niet ten koste gaan van de bestaande stad”, zei wethouder Julius Lindenbergh (VVD) tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

De raad besprak de ontwikkelplannen voor Pampus. Uit de plannen die ambtenaren presenteerden bleek dat de gedachten uitgaan naar een groene, klimaat- en energieneutrale wijk met voldoende voorzieningen, een goede infrastructuur en grote aandacht voor waterbeheer en luchtkwaliteit. Raadsbreed werden de ideeën ondersteund.

Voorzieningen

Toch had Mark de Kuster van de VVD wel wat kritische noten door het beoogde voorzieningenniveau in Pampus. “We hebben nu al een groot tekort aan agenten en leraren. Kunnen we dan dat voorzieningenniveau in Pampus wel garanderen? Die basis moet eerst op orde zijn voordat we gaan bouwen. Je ziet nu al dat oude scholen in de stad een groter lerarentekort hebben dan scholen met nieuwe en moderne gebouwen. De bestaande stad mag niet ten koste gaan van het nieuwe stadsdeel.”
De Kuster maakte zich ook zorgen over de bouwdichtheid: “Pampus wordt net zo groot als Poort, maar wel met twee keer zoveel woningen. Is 35.000 woningen dan niet te veel? Er zal ook wel een voetbalclub komen, die vraagt veel ruimte net als de bedrijvigheid.”

Haven

Een aantal partijen benoemde het succes van Almere Haven. Daar is een grote bouwdichtheid met veel groen en hofjes. “Ga uit van dat gedachtengoed. Ga de eerste inwoners van Haven vragen wat hun ideeën zijn voor een nieuwe stadskern. Doe daar je voordeel mee”, zei René Dekker van AP/OPA. Ook kwam de oproep om veel betaalbare en sociale huurwoningen te bouwen. Leida Höhle van de PvdA deed een oproep om juist ook mooie goedkope woningen te bouwen: “In Amsterdam heb je de prachtige bouwstijl van de ‘Amsterdamse school’. Laten in Pampus gaan voor een mooie ‘Almeerse school’. “

Veel overleg nodig

Wethouder Lindenbergh kon zich wel vinden in de ideeën van de raadsleden. “Niets is nog zeker, er zijn nog geen beslissingen gevallen. We hebben nog zeker tien technische sessie nodig met u als raad om u bij de ontwikkeling mee te nemen. We gaan de wijk ontwikkelen samen met de Rijksvastgoeddienst. Die is eigenaar van het gebied. Maar we willen als gemeente zeker aan het stuur blijven zitten. Er is nog veel goed overleg nodig.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto