V.l.n.r. Eervolle vermelding Isa van Weert , Hilde van Garderen (Stichting Miep Diesel). kinderburgemeester Havanna, de eervolle vermeldingen Ema Sazdov, Natascha Duineveld, en Anna Bulanova. Daarnaast Shubi Suhkla (winnaar VO) en Eloise van Lith (Winnaar PO). (Foto: Studio Fred Rotgans)
V.l.n.r. Eervolle vermelding Isa van Weert , Hilde van Garderen (Stichting Miep Diesel). kinderburgemeester Havanna, de eervolle vermeldingen Ema Sazdov, Natascha Duineveld, en Anna Bulanova. Daarnaast Shubi Suhkla (winnaar VO) en Eloise van Lith (Winnaar PO). (Foto: Studio Fred Rotgans)

Feestelijke prijsuitreiking schrijfwedstrijd Miep Diesel

Algemeen

‘Wat houdt jou bezig en/of waar lig jij wakker van?’

ALMERE – Bij de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd georganiseerd door Stichting Miep Diesel in samenwerking met De Nieuwe Bibliotheek in Almere en Almere DEZE WEEK werden afgelopen vrijdag de eervolle vermeldingen en de prijswinnaars in het zonnetje gezet.

Er waren vier eervolle vermeldingen; Ema Sazdov, Natascha Duineveld, Isa van Weert en Anna Bulanova. De eerste prijs voor een leerling uit het basisonderwijs ging naar Eloise van Lith. Zij had een prachtige en ontroerende brief aan haar moeder geschreven. De jury vond het origineel en een duidelijk antwoord op de vraag: “Wat houdt jou bezig?” De jury denkt ook dat anderen na het lezen van de brief veel herkenning zullen ervaren en daarom alleen al erg waardevol is.

De eerste prijs voor een leerling uit het voortgezet onderwijs ging naar Suhbi Suhkla. Zij heeft voor een gedicht gekozen met een bijzonder eigentijds thema over ‘gevangen’ zitten in je touchscreen. De jury vond het dilemma over altijd bereikbaar willen zijn goed beschreven.

Verhalen en gedichten

Er waren in totaal 43 inzenders waarvan een aantal meerdere verhalen en/of gedichten hadden ingestuurd. Er waren verhalen, sommige echt gebeurd en sommige niet. Er zaten heuse dagboekfragmenten bij , veel gedichten, spoken word en brieven. Ook waren een aantal verhalen mooi geïllustreerd met plaatjes en zelfs met eigen tekeningen.

Jury

De jury bestaande uit: Ilse Ruijters (thriller-auteur), Robert Mienstra (journalist Almere Deze Week), Iris Horsman (de Nieuwe Bibliotheek Almere), Constance Buyne en Hilde van Garderen van de Stichting Miep Diesel en Havana (de Almeerse kinderburgemeester) hadden er een enorme klus aan om uiteindelijk een keuze te maken.

Verder was er live muziek van Kasper Nova en een interessante lezing van kinderboekenschrijver Gideon Samson en natuurlijk de prijsuitreiking.

Bijdrage winnaar Basisonderwijs, Eloise van Lith

Lieve mama,

Ik wil beginnen met te zeggen hoeveel ik van je hou en hoe belangrijk je voor me bent. Ik realiseer me echter dat ik de laatste paar dagen vaak boos ben geworden en dat ik soms ruzie met je heb gemaakt zonder reden. Misschien komt het omdat ik groter word en ik te veel over van alles en nog wat nadenk, of juist niet nadenk. Soms ontplof ik om niets. Ik gedraag me dan als een puber (dat zeg jij in ieder geval:-). Ik wil sorry zeggen voor mijn gedrag en de manier waarop ik soms reageer naar vooral jou toe. Wanneer ik op bed lig, denk ik na over de dag en stoppen mijn gedachten niet. Ik heb dan zo’n spijt van hoe ik mij gedragen heb. Het houdt mij de laatste tijd erg bezig. Ik snap mezelf niet. Vroeger was ik altijd alleen maar blij.

Ik weet dat ik soms te koppig en eigenwijs kan zijn, en dat ik niet altijd de beste manier kies om mijn gevoelens te uiten. Nu ik erover nadenk, besef ik dat mijn allergrootste angst is om jou te verliezen. Wat moet ik zonder jou.

Ook besef ik dat ik vaak boos ben op Reiner en dat ik dat eigenlijk niet wil zijn. Ik hou van mijn broertje en wil niet steeds ruzie met hem maken, ook al is hij soms echt heel erg irritant. Ik zal mijn best doen om geduldiger te zijn en hem beter te begrijpen. 

Daarnaast zou ik graag iets speciaals met je willen doen. Ik weet dat je massages altijd superleuk vindt, dus misschien kunnen we binnenkort samen een massage doen? 

Lieve mama, zullen we het goedmaken?

Liefs Eloise

Bijdrage winnaar Voortgezet Onderwijs, Suhbi Suhkla

Touchscreen gevangenschap

Regen, storm, bliksem, ik heb het allemaal gezien.

Mooi maar gevaarlijk is de natuur,

Net als scherpe doornen op een rozenfiguur.

Lijkt het op vrijheid? Misschien?

Vogels vliegen op een rij, alle dertien,

Vrij samen in een cultuur.

In deze wereld, vrijheid is duur,

Omdat iedereen gevangen is in zijn touchscreen.

Geen gevechten, geen argumenten.

Ga op het gras zitten, en kijk naar de vlinder.

Let op de Vrijheid.

Gitaar spelen en liedjes zingen,

Voel meer, denk minder.

Sluit je ogen, en voel de vrijheid.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto