Zilla van Dijk van Rituals to Root. (Foto: aangeleverd)
Zilla van Dijk van Rituals to Root. (Foto: aangeleverd)

Stichting Rituals to Root viert jubileum met open dag

Algemeen

OOSTERWOLD - Rituals to Root is een Almeerse stichting die ritueel- en stervensbegeleiding biedt. “Onze missie is het brengen van verdieping, verbinding en zingeving”, vertelt initiatiefneemster Zilla van Dijk. “Dat doen wij door middel van workshops, verdiepingsmiddagen, vieringen en persoonlijke begeleiding in bewust leven en sterven.” De stichting bestaat inmiddels vijf jaar en viert het houten jubileum op 3 juni met een open dag op de eigen locatie in Oosterwold. 

In haar werk als stervens- en ritueelbegeleider ontdekte Zilla een gemis aan werkelijke verbinding in de samenleving. Dat kan anders, vond zij. “Wij nodigen mensen uit tot bezinning. Bewust stilstaan bij belangrijke overgangsmomenten in het leven, van geboorte tot en met de dood, met behulp van passende handelingen in ceremonies of rituelen”, vertelt zij. “Zowel zorgprofessionals rondom sterven als andere belangstellenden vanuit het hele land nemen deel aan onze zingevingsactiviteiten.”

Meer lokaal wortelen

Het eerste jubileum van de stichting wordt gevierd met een open dag vol activiteiten voor alle geïnteresseerden. “Dit is een mooie gelegenheid om een licht te schijnen op wie wij zijn en wat wij doen”, aldus Zilla. “De eerste jaren stonden vooral in het teken van groei. Nu willen we graag meer lokaal wortelen. Juist ook hier duurzame verbindingen aangaan. We hopen dat meer mensen ons weten te vinden en onze plek benutten voor bezinning.”

Stiltepad en bezinningsplek

Tijdens de open dag worden ook het nieuwe Stiltepad en de Bezinningsplek officieel geopend. “Dit gebeurt om 10.30 uur door oud-wethouder Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas. De Bedside Singers Almere zullen ons Stiltepad ritueel verklanken. Verder zal lokaal kunstenaar Jos Bregman ons een kunstwerk van hout toelichten.”

Troostguirlandes

Alle aanwezigen zijn welkom om een overleden dierbare met een eigen markering te eren in de troostguirlandes die tussen de fruitbomen zullen hangen. Na het officiële gedeelte is er volop ruimte voor ontmoeting, uitwisseling en het volgen van workshops of een lezing. 

Rituals to Root is gevestigd aan de Frederik van Eedenweg 38 in Oosterwold. De deuren zijn op 3 juni de hele dag open en de activiteiten en herdenkingsmogelijkheden in en rondom Huize Windekind zijn vrij toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.ritualstoroot.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto