De nachttrein moet vertrekken bij Almere Centraal. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De nachttrein moet vertrekken bij Almere Centraal. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Pleidooi voor nachttrein naar Amsterdam

Algemeen

ALMERE – De Almeerse fracties van D66 en GroenLinks willen dat de gemeente bij de NS een aanvraag indient voor het inzetten van een nachttrein die op vrijdag- en zaterdagnacht rijdt tussen Almere Centraal en Amsterdam Centraal. 

In het coalitieakkoord, maar ook in de mobiliteitsvisie, staat dat het college zich bestuurlijk hard gaat maken voor een nachttrein. Daartoe kan een aanvraag worden gedaan bij de NS. De fracties hebben echter het vermoeden dat daarmee wordt gewacht in de hoop dat vervoerder Arriva vaker nachttreinen zal laten rijden en Keolis meer nachtbussen zal inzetten. 

Onvoldoende

De huidige nachttrein van Arriva rijdt maar een keer per week, in de nacht van donderdag op vrijdag. Inchecken met een OV-kaart is niet mogelijk. Wie er gebruik van wil maken betaalt 10 euro. D66 en GroenLinks vinden de huidige opties daarom onvoldoende en hebben – in tegenstelling tot het college - niet de verwachting dat er snel verandering in zal komen. Ze stellen dat gemeenten als Hilversum en Haarlem al een overeenkomst hebben gesloten met de NS en dat de nachttrein ook cruciaal is voor Almere. 

Motie

Ze roepen in een motie het college op om ook een aanvraag in te dienen voor een nachttrein van de NS, aangezien de doorlooptijd tot het moment waarop een trein kan gaan rijden wel twee jaar kan zijn. De partijen opteren voor een nachttrein die op vrijdag- en zaterdagnacht tussen Almere Centrum en Amsterdam Centraal rijdt, als pilot voor een periode van twee jaar. De trein zou eventueel ook op andere Almeerse treinstations kunnen stoppen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto