
Politievoorlichting aan scholieren in Haven: ‘Leerlingen ontdekken dat we echt benaderbaar zijn’
AlgemeenHAVEN – De politie Almere gaf afgelopen donderdag bij de sporthal in Haven preventievoorlichting aan scholieren van OSG De Meergronden. Een twintigtal agenten en handhavers stond daarvoor klaar. “Ze zijn eerst even onwennig”, zegt agent Ryan Hardjodikromo, “maar al snel komen ze los als ze onze educatieve activiteiten hier doorlopen. Ze merken dat we goed aanspreekbaar en benaderbaar zijn.”
Door Robert Mienstra
Op het parkeerterrein stond de truck met het medialab van de politie. Daarin praatten (jeugd) agenten met hen. Belangrijke thema’s kwamen aan bod, zoals cyberpesten, misbruik van seksueel beeldmateriaal, drugscriminaliteit en het fenomeen geldezels. “We geven hier voorlichting aan leerlingen van 12 tot 14 jaar”, zegt agent David Ewaart. “We spreken juist deze doelgroep aan omdat die net de overgang van basisschool naar het voortgezet onderwijs achter de rug heeft. Nu komen die kinderen in een wereld waar de verleidingen voor deelname aan criminaliteit groter is.”
De agenten leggen uit wat ‘geldezels’ zijn. “Dat zijn mensen – dus ook leerlingen - die hun betaalrekening ter beschikking stellen aan criminelen, waardoor geldstromen daarvan over die rekening gaat. Dat kan dus ook jongeren overkomen. En als het dan mis gaat, staan we bij die geldezel op de stoep”, zegt agent Ryan Hardjodikromo. “Hier vertellen we de leerlingen dat ze juist als ze daarin verzeild raken bij de school of bij de jeugdagenten terecht kunnen voor hulp. En natuurlijk om duidelijk te maken dat ze nooit hun rekening ter beschikking stellen.”
Makkelijk geld
De verleiding voor makkelijk geld kan groot zijn. “Het komt voor dat een leerling in een tussenuur benaderd wordt om even een pakketje weg te brengen. Daar krijgt hij een tientje voor. Dat is ‘easy money’. Maar daarna gaat het van klein naar groot”, zegt Ewaart. “Dan komt zo’n kind er niet meer uit. We vertellen dat ze de schaamte daarvoor opzij moeten zetten en het aan hun ouders, op school of aan de jeugdagenten moeten vertellen. Die kunnen hulp bieden en zo helpen dat ze weer op het rechte pad komen.”
Ook gaf de politie voorlichting over het voorkomen van sexting (ongewenst delen van naaktfoto’s) en blackmail (afpersen door informatie te onthullen). Die voorlichting gebeurde in een escaperoom in een politiebus. “De leerlingen leren daar onder meer hoe ze kunnen voorkomen dat ongewenste foto’s toch online komen”, zegt Ewaart.
Kennen
Overal op het plein raakten de leerlingen in gesprek met de agenten en handhavers. “Je ziet, ze waren eerst onwennig, maar ze ontdekken dat we heel benaderbaar zijn, dat we ook echt hulp kunnen bieden als het nodig is”, vult Ewaart aan. “Het komt voor dat ik leerlingen na zo’n event tegenkom en dat ze me dan aanspreken omdat ze me hebben leren kennen.”