Ter afsluiting werd een bootjesrace gehouden in Overgooi. (Foto: aangeleverd)
Ter afsluiting werd een bootjesrace gehouden in Overgooi. (Foto: aangeleverd)

Bootjesclub Almere Haven stopt na 42 jaar

Algemeen

HAVEN – Na 42 jaar valt het doek voor de Bootjesclub Almere Haven. “Mijn compagnon Jaap en ik zijn allebei op leeftijd en het aantal kinderen dat modelzeilbootjes wil bouwen neemt af”, legt oprichter René Entjes uit. “Ter afsluiting hebben we een bootjesrace gehouden in Overgooi, waar acht kinderen met hun zelfgebouwde zeilbootjes de strijd aangingen met elkaar.”

Door Petra Onderwater

De bootjesclubs vinden hun oorsprong in Amsterdam, waar ze werden georganiseerd door de speeltuinverenigingen. “Toen ik 10 jaar was mocht ik lid worden en bouwde ik daar mijn eerste bootje. Ik was meteen verkocht en ben er 65 jaar lang mee bezig gebleven”, lacht de nu 75-jarig Entjes. 

De bootjesclubs verspreidden zich in eerste instantie over heel Amsterdam en waaierden later uit over de rest van het land. “In 67 gemeenten zijn bootjesclubs opgericht. Veelal door oud-leden die het wilden overdragen op een nieuwe generatie kinderen”, vertelt Entjes. Zelf heeft hij jarenlang als jeugdleider geholpen bij de club in Amsterdam. Toen hij naar Almere verhuisde, besloot hij daar in 1981 ook een bootjesclub op te richten. “De eerste vijf jaar zaten we in een tijdelijk buurthuis. Daarna kregen we een onderkomen in het toen nieuw gebouwde buurthuis Meenten & Grienden. Daar hebben we al die jaren op vrijdag onze wekelijkse clubavonden gehouden.”

Varen op het water

Vele Almeerse kinderen hebben onder zijn leiding houten modelzeilbootjes gebouwd. “Ik vind het geweldig om kinderen handvaardigheid bij te brengen, zoals figuurzagen, vijlen en schuren. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.” De zeilbootjes zijn zó gebouwd dat ze echt kunnen varen. “Elk seizoen werd ook afgesloten met een race op het water. In de hoogtijddagen in Amsterdam voeren er wel 600 bootjes op de Bosbaan, waar de bootjesclubs van verschillende speeltuinverenigingen het tegen elkaar opnamen. Een geweldig gezicht”, blikt Entjes terug.

Bouwtekeningen

In zijn ‘bouwstudio’ op zolder, waar prachtige bootjes te bewonderen zijn, toont Entjes de catalogus die het overkoepelende Amsterdams Speeltuinverbond destijds heeft samengesteld met 16 verschillende typen bootjes. “Ik heb ook alle bijbehorende bouwtekeningen. Mochten er na het lezen van dit artikel mensen zijn die de bootjesclub alsnog willen voortzetten, dan ben ik altijd bereid ze hiermee op weg te helpen”, benadrukt hij. 

Bootjesrace in ere houden

Op zijn computer heef hij een logboek waarin hij informatie over alle bootjesclubs in het land heeft bijgehouden. Zo is te zien hoeveel bootjes en van welk type de clubs in een bepaald jaar te water hebben gelaten. “Onze bootjesclub is zover ik weet de laatste die ermee stopt”, zegt Entjes. “Wij hebben in al die jaren 449 kinderen gehad die bootjes bij ons hebben gebouwd, waaronder overigens ook mijn dochter Wanda. Later heeft zij de administratieve kant van de club voor haar rekening genomen.”

“Ik denk dat heel wat mensen de boten nog thuis hebben staan, ik in elk geval wel”, zegt Wanda Entjes. “Hoe leuk zou het zijn om hiervoor jaarlijks een bootjesrace te blijven organiseren? Die traditie willen we eigenlijk in ere houden.” Wie hiervan op de hoogte wil worden gehouden, kan een mail sturen naar wanda_entjes@msn.com

René Entjes hielp vele kinderen met het bouwen van modelzeilbootjes. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto