De Overloop (Archieffoto: Fred Rotgans)
De Overloop (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Klokkenluiders: ‘De Overloop ging gebukt onder schrikbewind’

Algemeen

HAVEN – Een senior medewerkster van woonzorgcentrum De Overloop in Haven die begin oktober op non-actief werd gesteld voerde een waar schrikbewind, melden klokkenluiders aan deze krant. De vrouw achtte zich dermate onaantastbaar dat zij – ondanks dat ze op non-actief stond - vrijdag 3 november weer aan het werk wilde gaan en verscheen tijdens de overdracht van werkzaamheden.

Door Marcel Beijer

Zorggroep Almere zette begin oktober de vrouw, evenals vijf andere medewerkers, naar eigen zeggen op non-actief vanwege klachten over intimidatie, machtsmisbruik, privacyschending, willekeur, nalatigheid en mogelijk onjuist of onzorgvuldig handelen met betrekking tot medicatie en financiële zaken. Verschillende bronnen bevestigen dat beeld tegenover deze krant. De vrouw was in dienst als verpleegkundige, maar deelde volgens ingewijden steeds meer de lakens uit. Inmiddels doet recherchebureau Hoffmann onderzoek naar de misstanden. Familie van cliënten en (oud-)personeelsleden zouden zich inmiddels vrijwillig bij Hoffmann hebben aangemeld om te vertellen over het schrikbewind van de verpleegkundige.

Vertrouwelingen

Ook bij deze krant kwamen meldingen binnen. Uit de verhalen wordt duidelijk dat de vrouw een groep vertrouwelingen om zich heen had verzameld die vrijelijk hun gang konden gaan. Al deze mensen staan nu op non-actief. Een van hen moest volgens een bron nog aan de opleiding tot Verzorgende IG (individuele gezondheidzorg) beginnen, maar mocht om onverklaarbare redenen toch al stoma’s verwisselen en zelfs medicijnrondes lopen. Deze jonge vrouw zou als oppas werken bij het gezin van de verpleegkundige. Tijdens haar diensten verdwenen ook opiaten. Wie daar vraagtekens bij zette werd, volgens de bronnen van deze krant, getreiterd. Personeelsleden raakten overspannen, kregen hartklachten of zochten geestelijke hulp bij een psycholoog.

Morfine

Volgens de bronnen leidde die lange ervaring tot een stuitende onaantastbaarheid waarbij ze zelfs openlijk toegaf medicatie mee naar huis te nemen voor haar zoon, of de jonge oppas van haar kinderen die dus ongediplomeerd in het wooncentrum werkte. Ook hield ze morfine van bewoners achter om zelf mee naar huis te nemen, zo wordt beweerd. Een ander meldt dat de jonge kinderen van de vrouw vaak in het centrum aanwezig waren. Wie daar een opmerking over maakte, moest op het matje komen. Zorggroep Almere bevestigt dat één van de signalen die is ontvangen ging over de vermissing van medicatie, maar dat bewoners daar nooit de dupe van zijn geworden. Iedere bewoner heeft altijd de benodigde medicatie ontvangen, aldus Zorggroep Almere.
Schoorvoetend geeft een van de klokkenluiders toe dat er mogelijk tien bewoners onnodig (of te vroeg) zijn overleden door nalatigheid. Pijnlijk is het voorval van een bewoner bij wie palliatieve zorg (voorbereiding op overlijden, red.) werd opgestart tot een arts een aantal dagen later constateerde dat het slechts om een blaasontsteking ging. De man overleed alsnog een aantal dagen later.

Meerdere meldingen

Bij deze krant zijn meerdere meldingen binnengekomen over ‘traumatische ervaringen’ met de verpleegkundige en dat de Zorggroep de kwestie lange tijd in de doofpot heeft gehouden. Een van de meldingen komt van een familielid van een bewoner dat aangifte heeft gedaan bij de politie vanwege mismanagement. Een ander diende een klacht in bij de officiële instanties over de behandeling van haar vader. Weer een ander beaamt het pestgedrag, vooral richting mensen die tegengas gaven, of mensen met een donkere huidskleur. Ook zou een vertrouweling van de verpleegkundige spullen hebben weggehaald uit appartementen van bewoners, bijvoorbeeld als die overleden waren. Een van hen komt ook regelmatig in wooncentrum De Kiekendief in Stad en zou daar ook spullen achterover drukken. 

Zorggroep

Dat de klokkenluiders nu pas aan de bel durven trekken komt doordat bij Zorggroep Almere met Bouke Schuurmans onlangs een nieuwe directeur is aangesteld die de klachten wél serieus neemt. In een reactie laat die weten dat niet alle beschreven klachten bij de Zorggroep bekend zijn. Desondanks waren er voldoende redenen voor de Raad van Bestuur om de zes voorlopig op non actief te zetten en recherchebureau Hoffmann de opdracht te geven onderzoek naar de beschuldigingen uit te voeren. De opluchting daarover is bij veel familieleden en personeelsleden groot. De angst voor de verpleegkundige zit diep. Zo was de schrik groot toen de vrouw op vrijdag 3 november doodleuk het pand weer kwam binnenlopen. Ze verdween pas nadat de vervangend locatie manager haar sommeerde het pand te verlaten. Dat deed ze uiteindelijk, maar met een omweg, zwaaiend richting de bewakingscamera’s.

Zorg weer op peil

Directeur Bouke Schuurmans van de Zorggroep bevestigt dat één van de op non-actief gezette medewerkers zich onverwacht op 3 november weer op De Overloop meldde en dat daar vervolgens actie op ondernomen is. Of dat om de verpleegkundige gaat, wil hij – vanwege privacy – niet bevestigen. Ook benadrukt hij dat niet alle personeelsleden zich herkennen in de klachten. Wel bevestigt Schuurmans dat Hoffmann Bedrijfsrecherche aan het onderzoek is begonnen naar ‘klachten van intimidatie, machtsmisbruik, privacyschending, willekeur, nalatigheid en mogelijk onjuist of onzorgvuldig handelen met betrekking tot medicatie en financiële zaken.’
Omdat dat onderzoek momenteel loopt kan hij feitelijk niet ingaan op de beschuldigingen van de klokkenluiders. ”In de tussentijd doen wij er alles aan om de zorg bij De Overloop weer op peil te krijgen. Onze absolute intentie is om de bewoners de juiste zorg te bieden en dat het personeel weer veilig en met plezier naar het werk kan gaan.”

Woensdagavond was er een informatieavond voor familieleden van bewoners van De Overloop om hen onder meer te informeren over het onderzoek van Hoffmann. ‘Er waren familieleden die zeer begaan waren met de op non-actief-gestelde medewerkers en hen erg misten’, aldus de Zorggroep.


De Zorggroep kan nog niet zeggen wanneer het onderzoek van Hoffmann afgerond is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto