Strandfestival ZAND (Foto: Ole Rethans)
Strandfestival ZAND (Foto: Ole Rethans)

Meer evenementen toegestaan op Almeerderstrand

Algemeen

POORT - Op het Almeerderstrand mogen vanaf 2025 meer evenementen plaatsvinden. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Nu zijn er per jaar vier evenementen toegestaan. Dat worden er zes. Hierbij worden zowel eendaagse als meerdaagse festivals toegestaan.

Door Indira Draijer

Het aantal dagen geldt specifiek voor evenementen die geluidsoverlast veroorzaken. Vanwege die overlast wordt een beperkt aantal dagen toegestaan. De gemeenteraad heeft nu voor een voorstel van D66 gestemd waarin het aantal dagen van vier naar zes gaat.

Bekende evenementen

Het Almeerderstrand is de locatie van vele bekende evenementen zoals Strandfestival ZAND. Tot 2010 werd ook muziekfestival Defqon.1 er gehouden en tot 2019 de Libelle Zomerweek. Theatergezelschap Vis à Vis speelt haar shows naast het Almeerderstrand. In het aangenomen voorstel komen de zes toegestane evenementdagen naast de showdagen van Vis à Vis.

Annuleringen

Spencer Alberg (D66): “Grote evenementen zijn belangrijk voor de levendigheid en het imago van Almere. Ook is er al veel geïnvesteerd in het Almeerderstrand. Dan is het zonde als er maar vier dagen zijn waarop grote evenementen zijn toegestaan.” Door meer zogenaamde geluidsdagen toe te staan, zijn er ook meer meerdaagse evenementen mogelijk. Alberg: “Tot nu toe zijn er vaak eendaagse festivals geweest die op het laatste moment moesten annuleren door gestegen kosten. Door onze motie is er meer ruimte voor meerdaagse evenementen. Daardoor hebben organisaties meerdere dagen om hun investeringen eruit te halen.” 

Dieren

Bijna alle raadsleden stemden in met het voorstel van D66. Alleen DENK en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Volgens de PvdD heeft de motie niet het beste voor met de in het gebied levende dieren en alle andere omwonenden.

Visie

50PLUS diende ook een motie in over evenementen in Almere. Die motie vraagt om een strategische visie voor een evenementenlocatie die past bij een stad van 350.000 inwoners. Volgens Marc van Rooij van 50PLUS ontbreekt het in Almere aan een bredere visie rond evenementen: “De motie van D66 is een lapmiddel. Dat is prima voor de korte termijn, maar we moeten zeker ook naar de lange termijn kijken.” De motie van 50PLUS haalde het echter niet.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto