Maria van Daalen met haar gedicht over de dood (Foto: Almere DEZE WEEK)
Maria van Daalen met haar gedicht over de dood (Foto: Almere DEZE WEEK)

Dichter Maria van Daalen pleit voor gedicht bij elke eenzame uitvaart

Algemeen

ALMERE - De Almeerse dichter Maria van Daalen wil dat elke eenzame uitvaart in Almere begeleid wordt met een gedicht. Ze wil dat de gemeenteraad zich daarvoor gaat inzetten.

Door Indira Draijer

Iemand die overlijdt die geen familie of kennissen lijkt te hebben, krijgt van de gemeente een zogenaamde eenzame uitvaart met enkel kistdragers en een uitvaartleider. In veel Nederlandse steden wordt een gedicht voorgedragen dat speciaal voor de overledene geschreven is. Maria van Daalen wil dat ook in Almere: “Het is respectvol naar eenzame doden toe. Dat er altijd wel iemand is die iets moois voor je wil maken. Want elk leven is waardevol én interessant.”

Poule des Doods

De gemeente kan zich aansluiten bij Stichting Eenzame Uitvaart en een poule van Almeerse dichters opzetten. De stichting noemt die gekscherend de Poule des Doods. Een dichter uit die poule krijgt dan een officiële opdracht na een eenzaam overlijden. De dichter gaat allereerst naar het huis van de overledene om inspiratie op te halen voor het gedicht. “Aan de inrichting van een huis is veel af te lezen”, zegt Van Daalen. “Las iemand veel boeken, had iemand een kat, dat soort dingen”. Na afloop komen het gedicht en een verslagje van de uitvaart op een speciale website te staan. “Er is al budget bij de gemeente om iemand te begraven. Mogelijk kan de dichter van dienst worden ingehuurd vanuit hetzelfde potje.” Dat hoeft niet veel te zijn. “Ook omdat het om niet meer dan 20 eenzame uitvaarten per jaar zullen zijn.” 

Hulp met opstarten

Van Daalen wil helpen om een Almeerse Poule des Doods op te starten. Door haar grote netwerk en ervaring in de auteurswereld zegt ze oog te hebben voor wie daar geschikt voor zou zijn. “Daar hoef ik niet voor betaald te worden. Ik hoef er niet zelf beter van te worden”.

Rapper

In plaats van een dichter, zou een rapper ook leuk zijn bij een eenzame uitvaart, zegt Van Daalen. “Waarom niet? Dat past bij een multiculturele, jonge stad als Almere.” Ze noemt Mystic, MC DRT en Bully als voorbeelden van goede Almeerse rappers. “Weer eens wat anders dan keurige mensen die braaf een gedicht uit een boekje voorlezen.” Verder hoopt Van Daalen nog iets anders te bereiken: “Wie weet trekt de bekendheid hiervan eenzame mensen over de streep om eens contact op te zoeken met een bekende.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto