Verwaarlozing van je huis, tuin en verward gedrag. Een triest probleem. (Foto Adobe Stock)
Verwaarlozing van je huis, tuin en verward gedrag. Een triest probleem. (Foto Adobe Stock)

Verward persoon houdt straat in de greep

Algemeen

ALMERE – Een tuin die eruit ziet als een jungle, bedreigingen, scheldpartijen richting kinderen en vermoorde katten in de badkuip: een verward persoon houdt een Almeerse straat al jarenlang in de greep. De persoon heeft een koopwoning en is daarom lastig uit huis te zetten. “Het is triest, zowel voor de omwonenden als voor de persoon.”

Door Marcel Beijer

Omwonenden van de persoon trokken bij de krant aan de bel om de kwestie openbaar te maken in de hoop dat er eindelijk een oplossing komt. “De hele straat is de situatie meer dan zat. Er gebeuren soms heftige dingen”, aldus een bewoner. “De bewuste persoon scheldt, bedreigt mensen en zelfs kinderen. Die zijn doodsbang als de persoon naar buiten komt. Anderen zijn ten einde raad als hun huisdier verdwenen blijkt te zijn. De politie heeft dode katten in de badkuip van de woning aangetroffen.”
De bewoners benadrukken dat niet alleen de straatbewoners vrees hebben, maar dat ook de persoon zelf hulp behoeft. “Deze schrijnende situatie duurt nu al jaren, er moet een oplossing komen. Maar het lijkt alsof er niets gebeurd.”

Koopwoning

Zowel een woordvoerder van de gemeente als van de politie laat weten bekend te zijn met de situatie. “Het probleem is dat de persoon een koopwoning heeft. Je kan iemand niet zomaar een  koopwoning uitzetten. Werd er gehuurd bij een woningcorporatie, dan lag dat anders”, aldus de gemeentelijk woordvoerder.
De woning van de persoon is een aantal keer door instanties bezocht, na klachten van stankoverlast. “Toen is de woning leeg gemaakt, ontsmet en weer schoon opgeleverd. Dat is een paar keer gebeurd. De persoon wordt dan even opgevangen bij het Leger des Heils.”
Een persoon uit een koopwoning zetten is een lastige zaak, weet ook de politie bij wie het adres ook bekend is. “Maar verder kan ik daar niets over zeggen, want dan hebben we te maken met privacy.”

Escallatieladder

Het is ook om die reden dat in dit artikel geen naam of adres wordt gepubliceerd. De woordvoerder van de gemeente wil wel kwijt dat de overlast niet eeuwig door kan gaan. “We blijven – ook in deze specifieke situatie – optreden, al lijkt het voor omwonenden er misschien op dat er niets gebeurt. We bouwen een dossier op. Scoort iemand op een bepaald moment hoog op die escallatieladder, dan kunnen we een maatregel nemen volgens het bestuursrecht. De burgemeester zou bijvoorbeeld de woning kunnen sluiten. De bewoner kan die beslissing dan via de rechter aanvechten. De buren zouden ook, privaatrechtelijk, naar de rechter kunnen stappen om dat juist tegen te houden. Maar wat de bewoners zeggen, klopt wel: het is een trieste situatie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto