Almere kleurt rood. (Foto: aangeleverd)
Almere kleurt rood. (Foto: aangeleverd)

Begrotingstekort Almere loopt op tot bijna 70 miljoen euro

Algemeen

ALMERE – Almere stevent af op een begrotingstekort van 67,6 miljoen euro in de komende vier jaar. Dat blijkt uit een rapport van BDO Accountants. Desondanks waardeert BDO de financiële gezondheid van de stad met het rapportcijfer 7.

Het tekort is – vergeleken met andere steden in ons land – niet uitzonderlijk. Bijna tweederde van de gemeenten verwacht in de rode cijfers te belanden. BDO werpt daarom de vraag op of gemeenten in staat blijven om grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en woningbouw te realiseren en de taken binnen het sociaal domein uit te voeren. Niet alleen het geld vanuit het Rijk wordt minder, ook de krapte op de arbeidsmarkt bedreigt de slagkracht van gemeenten. 

Jaarrekening

BDO is bij de berekening van de financiële gezondheid uitgegaan van de jaarrekeningen over 2022 en de meerjarenbegrotingen tot en met 2027, vooral na 2026 (dat het ravijnjaar wordt genoemd) lopen de tekorten bij gemeenten op,  vooral omdat de taken en opgaven vanuit het Rijk toenemen terwijl de rijksbijdrage met zo’n 3 miljard terugloopt. De gemeenten kunnen dat opvangen door bijvoorbeeld de (onroerende zaak)belastingen te verhogen. Voor Almere is dat wel een probleem omdat de zogenoemde belastingcapaciteit met 105 procent al hoog is.

Stresstest

In de stresstest die BDO uitvoerde neemt Almere van de 100.000+ gemeenten de zeventiende plaats in met een rapportcijfer 7. Rotterdam scoort het best met een 10, gevolgd door Den Bosch en Amsterdam, die beiden een 9 scoren. Net als Almere scoren ook steden als Breda, Utrecht, Leiden, Eindhoven en Nijmegen een 7. Groningen, Den Haag en Amersfoort staan onderaan de lijst met een 5.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto