Vrouwe Justitia (Foto: Adobe Stock)
Vrouwe Justitia (Foto: Adobe Stock)

Acht jaar cel geëist tegen verdachte van drugshandel uit Almere

Algemeen

ALMERE - Acht jaar cel. Dat is, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, de prijs die een 28-jarige man uit Almere moet betalen voor zijn jarenlange betrokkenheid bij drugshandel. Ook is geëist dat hij de vastgestelde winst moet terugbetalen en dat hij een in beslag genomen auto, Rolex horloge en dure merkkleding ter waarde van tienduizenden euro ’s, niet terug krijgt.

De verdenking dat de man zich met drugshandel en -productie bezig hield, ontstond nadat de opsporingsdiensten er in 2020 in slaagden de servers van de versleutelde chatdiensten Encrochat en Sky ECC te kraken. Hiermee kregen zij inzicht in de communicatie tussen een groot aantal criminelen. Ook daarna ging de verdachte nog door met zijn criminele handelen. Dat bleek uit communicatie in een telefoon die bij zijn aanhouding in beslag werd genomen.

Banaan en cola

Uit de communicatie blijkt volgens het OM dat de verdachte langere tijd vrijwel dagelijks bezig was met het verhandelen en produceren van harddrugs. Hij regelde transporten, bestelde grondstoffen, bood cocaïne uit Colombia en Bolivia aan en had contacten over het opzetten van productielocaties voor synthetische drugs. Ook kan hij verantwoordelijk gehouden worden voor een concreet transport van honderd kilogram amfetamine naar Finland.

Uit een eerdere aanhouding in augustus 2020 bleek dat de verdachte in de periode van de belastende communicatie daadwerkelijk in het bezit van MDMA was. Bovendien werden bij zijn aanhouding eind 2022 in zijn woning goederen aangetroffen die de verdenking ondersteunen. Zo beweerde hij in chats dat hij de enige was die pillen met banaan- en colageur kon maken en vond de politie in zijn woning emmers met banaan- en cola-geurpoeder.

Beslag op luxe goederen

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat de verdachte verdiend heeft met zijn aandeel in de smokkel van drugs. Wel is uit de chats een reeks concrete drugsverkopen duidelijk geworden. Daarmee heeft hij volgens het Openbaar Ministerie ruim twaalfduizend euro verdiend. Geëist is dat hij dit bedrag aan de staat betaalt. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij met de aanschaf van een auto, een Rolex horloge en dure merkkleding crimineel verkregen geld heeft witgewassen. Deze goederen zijn in een vroeg stadium van het onderzoek al in beslag genomen. Wat het OM betreft gaan deze goederen definitief niet terug naar de verdachte.

“De verdachte heeft jarenlang een rol van betekenis gehad in de harddrugshandel. En die handel veroorzaakt geweld en ellende. Geweld in de onderwereld en ellende in de persoonlijke levens van verslaafden en de mensen om hen heen”, aldus de officier van justitie. Na zijn aanhouding heeft de verdachte weinig tot geen blijk van zelfinzicht gegeven. Hij ontkent de feiten zonder een verdere toelichting of weerlegging te geven. Al met al vindt het OM een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van acht jaar passend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto