Sandra Borst en hulphond Kenzo voor de Albert Heijn aan het 's-Hertogenboschplein (Foto: Almere DEZE WEEK)
Sandra Borst en hulphond Kenzo voor de Albert Heijn aan het 's-Hertogenboschplein (Foto: Almere DEZE WEEK)

Omwonenden willen Albert Heijn op ’s-Hertogenboschplein houden

Algemeen

STEDENWIJK – Omwonenden van de Albert Heijn in Stedenwijk willen dat de supermarkt aan het ’s-Hertogenboschplein blijft. Al sinds 2017 zijn er plannen om de supermarkt te verplaatsen naar de Delftstraat, bij de dreef. De bewoners van Collectief Stedenwijk Zuid Groen hebben 420 handtekeningen opgehaald om dit tegen te houden. Die hebben ze afgelopen woensdag aangeboden aan wethouder René Peeters. Daarmee ziet bijna de helft van de 850 gevraagde omwonenden de supermarktverhuizing niet zitten.

Door Indira Draijer

De mensen van het Collectief maken zich grote zorgen over het verdwijnen van deze basisvoorziening van het ’s-Hertogenboschplein. Het voornaamste bezwaar van het collectief gaat over bereikbaarheid, onder andere met het openbaar vervoer. Vlakbij het ’s-Hertogenboschplein wonen meerdere ouderen of mensen die slecht ter been zijn zoals mensen in Fokuswoningen. Daar kunnen mensen met een handicap zelfstandig wonen met hulp op afroep. Het collectief vreest dat het voor onder andere deze groep mensen lastiger is om bij een supermarkt aan de dreef te komen.

Sandra Borst zit in een rolstoel en woont in een nabijgelegen Fokuswoning. Zij maakt zich vooral zorgen over het oversteken van de Rotterdamweg. “Ik moet dan tussen de auto’s door, en de stoepen zijn ook niet goed toegankelijk.” Ze vreest met slecht weer al helemaal lastig de Delftstraat te kunnen bereiken.

‘Voor meer mensen beter bereikbaar’

‘In het algemeen zal de supermarkt beter bereikbaar worden voor een groter deel van Stedenwijk” zegt Corneel van der Wielen van Bun (de eigenaar van AH Stedenwijk) over de geplande supermarkt aan de Delftstraat. “Maar wij begrijpen goed dat niet voor iedereen zo zal zijn. Voor buurtbewoners die slecht ter been zal Bun een haal- en brengservice organiseren.”

Nu niet toekomstbestendig

‘De huidige exploitatie is niet toekomstbestendig,’ aldus Van der Wielen. Er zijn onvoldoende klanten om de supermarkt rendabel te houden. Dat zou volgens onderzoek niet alleen het geval zijn voor Albert Heijn maar ook voor andere supermarktketens, mochten die het pand overnemen. Van der Wielen geeft aan dat de supermarkt voor dit deel van Stedenwijk daarom op termijn verloren gaat. Een verplaatsing zou dit voorkomen.
De mensen van Collectief Stedenwijk Zuid Groen kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat Bun bewust de supermarkt en het plein heeft laten verloederen. Ze zeggen dat Albert Heijn regelmatig producten uit het assortiment haalt, dat er achterstallig onderhoud is en dat noodzakelijke investeringen aan het pand niet gedaan worden. ‘Er zou een ander beeld zijn ontstaan als er structureel en periodiek geïnvesteerd was in de AH op ons plein’, schrijven ze in een pleidooi.

Stoppen kan sowieso

De gemeenteraad kan het wijzigen van het bestemmingsplan van de Delftstraat nog tegenhouden. Een eerste bespreking van de supermarktverhuizing staat gepland op donderdag 7 maart. Wethouder Peeters wil benadrukken dat zelfs als er geen supermarkt komt op de nieuwe locatie, de ondernemer altijd kan en mag besluiten te stoppen met de huidige supermarkt aan het ’s-Hertogenboschplein: “Uiteindelijk bepaalt de ondernemer of hij doorgaat of niet.”

Bewoners van het Collectief bieden de petitie aan aan wethouder Peeters (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto