(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock) twixx - stock.adobe.com

‘Jongeren begeleid woongroep betrokken bij explosies’

Algemeen

ALMERE – Kwetsbare jongeren die in begeleid woongroepen wonen worden geronseld voor zware misdrijven. Zo zijn Almeerse jongens van de woongroep Eigen Kracht! betrokken bij explosies.

Dat schrijven de journalisten Wouter Laumans en Paul Vugts in Het Parool van afgelopen zaterdag. Ze baseren zich daarbij op onderzoek van opsporingsinstanties. Meer dan eens trof de politie bij invallen in de woongroepen (zware) vuurwapens, of vonden medewerkers die.
Spin in het web is de Amsterdammer Salih A. (19). Vorige week werd hij veroordeeld tot een jaar jeugddetentie.

Almere

Veel van zijn jongens (die hij ‘soldaten’ noemt) wonen in bekende projecten voor begeleid wonen, onder meer in Almere. Salih A. is veroordeeld voor het aansturen van bomaanslagen. Een aantal van die ‘soldaten’ wonen in het Almeerse begeleidwonenproject Eigen Kracht!, waaronder Kevin P., Grevynio G. Jamario S. en Richmond L. 

Doelwitten

Ondanks de bedoeling dat deze jongeren begeleid worden naar een betere toekomst, worden ze vaak doelwitten voor criminele werving, met incidenten van wapenbezit en gewelddadige misdrijven binnen deze projecten.

In het artikel wijst directeur en oprichter Virgil Tevreden van Eigen Kracht! erop dat hij geen bewakingscamera’s mag neerhangen of kamers controleren. Toch doen de begeleiders dat regelmatig. Hij stelt dat de bewoners niet in Eigen Kracht! geronseld worden, maar via Telegram, Snapchat of op straat. ‘Ik heb de zwaarste van de zwaarste jongens, die niemand wil, met heel beperkte financiële middelen.’

Het volledige artikel is hier te lezen

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto