Ricky vertelt als ervaringsdeskundige zijn verhaal tijdens het 'Lijntje door Almere'. (Foto: aangeleverd)
Ricky vertelt als ervaringsdeskundige zijn verhaal tijdens het 'Lijntje door Almere'. (Foto: aangeleverd)

Rondleiding langs voorzieningen voor daklozen en verslaafden in centrum

Algemeen

STAD CENTRUM - Mensen die worstelen met verslaving en dakloosheid kunnen in Almere Centrum terecht bij diverse maatschappelijke voorzieningen. Ontdek hier meer over tijdens het ‘Lijntje door Almere’ op woensdag 3 april. Er zijn rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur. 

Onder leiding van medewerkers van Amethist kun je binnenkijken bij Leger des Heils dag- en nachtopvang, Domus en begeleid wonen Odeon, hostel en huiskamer van Kwintes en Amethist Verslavingszorg. “We willen inwoners en ondernemers laten zien wat er allemaal gebeurt bij deze zorginstellingen. Mensen hebben vaak geen idee en reageren positief verrast”, vertelt Raybert medewerker bij Amethist. “Samen met Kwintes, Leger des Heils, mensen van de gemeente, politie en handhaving lopen we regelmatig een rondje door het centrum. We maken een praatje en als we nieuwe gezichten zien, proberen we ze naar binnen te halen. Dan gaan we samen met alle ketenpartners kijken of we iets voor die persoon kunnen betekenen. Tegelijkertijd bieden we ze gewoon heel laagdrempelig een plek waar ze gerespecteerd worden.”

Veel onwetendheid

Tijdens de rondleiding komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Zoals Ricky, die zelf verslaafd en dakloos is geweest. “Ik heb veel hulp gekregen bij deze instellingen. Zo kun je bij Amethist bijvoorbeeld douchen, ontbijten, je kleding wassen en je laten knippen en scheren. Er zijn ook gebruiksruimtes, zodat mensen niet op straat verdovende middelen hoeven te gebruiken. Er zijn ook mensen die alleen hun methadon komen afhalen bij het loket.” Ricky vindt het mooi om nu iets terug te kunnen doen. “Door hierover te vertellen tijdens de rondleidingen ontstaat er hopelijk meer begrip en waardering, want er is veel onwetendheid.” 

Lange weg afgelegd

Ricky is nu vier jaar clean, nadat hij een half jaar in een afkickkliniek heeft gezeten. “Inmiddels heb ik mijn eigen huisje in Poort en begin ik mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik heb een lange weg afgelegd en ik ben er nog niet. Ik heb nog steeds te maken met de naweeën, zowel financieel als mentaal”, zegt Ricky. “Binnenkort ben ik klaar met mijn schuldsaneringstraject en de ambulante begeleiding. Ik ga nog naar Amethist voor dagbesteding en ik werk bij het 50/50 Workcenter van het Leger des Heils. Binnenkort start ik met een leerwerktraject bij een schildersbedrijf. Ik kijk ernaar uit om weer mijn steentje bij te kunnen dragen aan de maatschappij.”

Trots

Ricky gaat nog regelmatig langs bij het Leger des Heils en Amethist voor een bakkie koffie en een praatje. “Zij hebben me nooit laten vallen, ook niet op de momenten dat ik er nog niet aan toe was om geholpen te worden”, vertelt hij.  “Als ik nu de andere jongens tegenkom waarmee ik vroeger rondhing, vind ik dat aan de ene kant heel naar om te zien. Aan de andere kant maakt het me trots dat ik niet meer in die situatie zit.”

Aanmelden

Wie wil meewandelen op 3 april kan zich aanmelden via lijntjedooralmere@Tactus.nl. Vermeld daarbij het gewenste tijdstip. Verzamelpunt is het Info Centrum aan de Donjon 3-5.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto