De Volksuniversiteit was de laatste jaren gevestigd in het schoolgebouw van Helen Parkhurst. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Volksuniversiteit was de laatste jaren gevestigd in het schoolgebouw van Helen Parkhurst. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Volksuniversiteit van Almere stopt na 40 jaar

Algemeen

ALMERE - De Volksuniversiteit Almere stopt na 40 jaar. “Vanaf september is het afgelopen met laagdrempelig kennis vergaren, verdieping zoeken of je talenkennis oppoetsen”, zo laat het bestuur weten. Reden van stoppen zijn de hoge energiekosten die niet meer op te brengen zijn. De Volksuniversiteit was de laatste jaren gevestigd in het Helen Parkhurst.  

Het bestuur en docenten betreuren het besluit om geen nieuw programma aan te bieden, maar zij zeggen niet anders te kunnen. “De faciliteiten op de middelbare school schieten te kort om de honderden cursisten die bij het onderwijs voor volwassenen aanklopten, een volwaardig lesprogramma te blijven aanbieden”, aldus het bestuur. “Het probleem zit in het verwarmingssysteem van Helen Parkhurst. Dit  kan niet serieel geschakeld worden waardoor het hele gebouw verwarmd wordt, ook als de Volksuniversiteit maar  vijftien lokalen in gebruik heeft.”

Teleurstellend 

Een dreigend einde werd in december nog ondervangen door het splitsen van de energierekening, maar voor de toekomst is dat niet meer mogelijk zegt de Volksuniversiteit. “Overleg met directie van Helen Parkhurst en gemeente om tot een oplossing te komen mocht niet baten. De teleurstelling dat de gemeente ons niet wil helpen overheerst daarbij. Veertig jaar lang verzorgden wij voor duizenden mensen professioneel lesaanbod tegen een redelijke prijs. Met hart en ziel hebben de bestuursleden zich ingezet: met energie en vrije tijd, zonder vergoeding, liefdewerk en oud papier. En dat alles zonder gemeentelijke financiële steun. Dat zij ons zo in de kou laten staan is echt teleurstellend.”

Voor lezingen was de Volksuniversiteit al uitgeweken naar Casa Casla en de St. Bonifatiuskerk. “De compensatie voor de energiekosten werd door de gemeente afgewezen. Medio april zijn de laatste lessen. Na 40 jaar is het over en sluiten.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto