De afvalstoffenheffing is hoog in Almere. (Foto: Adobe Stock)
De afvalstoffenheffing is hoog in Almere. (Foto: Adobe Stock) lenscap50 - stock.adobe.com

Almeerder duur uit met gemeentelijke belastingen

Algemeen

ALMERE – Almeerders betalen per jaar 669 aan gemeentelijke heffingen. Daarmee is Almere de duurste gemeente in Flevoland. Urkers betalen het minst: 514 euro per jaar. Dat blijkt uit een analyse van duurzaamheidsplatform Slimster.nl op basis van onlangs gepubliceerde data door het onderzoeksinstituut COELO. 

De afvalstoffenheffing is de zwaarste belasting. Almeerders betalen daar 440 euro per jaar voor. Dat staat in schril contrast met de 251 euro die Urker gezinnen moeten betalen. Pascal van de Beek van Slimster geeft een mogelijke verklaring: “In de ene gemeente wordt restafval bijvoorbeeld nog ‘gewoon’ opgehaald, terwijl je in de andere gemeente naar de ondergrondse container moet en per keer betaalt. Ook verschilt het bijvoorbeeld sterk of en hoeveel bouwafval je per jaar ‘gratis’ mag wegbrengen of laten ophalen. De kosten zijn ook afhankelijk van de milieustraat van de gemeente. Zo kun je in de ene gemeente ‘gewoon’ alles kosteloos brengen, terwijl je in een andere gemeente per soort afval extra moet betalen. Al met al kun je de afvalstoffenheffing in de ene gemeente dus niet een-op-een afzetten tegen de andere gemeente.”

Rioolheffing

Bij de rioolheffing is Almere niet de koploper, maar steeg het tarief vorig jaar wel het hardst van alle Flevolandse gemeenten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto