Broodkorstjes weggooien? Een slecht signaal (Foto: Adobe Stock)
Broodkorstjes weggooien? Een slecht signaal (Foto: Adobe Stock) Vasyl Dovhun - stock.adobe.com

Ergernis over weggooien broodkorstjes

Algemeen

ALMERE – Kinderen die geen broodkorstjes lusten moeten die netjes in de gft-bak gooien. Die boodschap is te zien op een aantal vuilniswagens en schiet de Almeerse Bernadette in het verkeerde keelgat.

Door Marcel Beijer

“Op de vuilniswagens staat een foto van een wit, blond kind met blauwe ogen afgebeeld”, zegt Bernadette. “Daarbij staat de tekst ‘korstjes toch niet zo lekker? Dan in de gft-bak.’
De Almeerse ergert zich enorm aan de foto. “Ja, er zijn belangrijker zaken, maar ik vind dit om vele redenen aanstootgevend. Het lijkt mij een slechte boodschap aan kinderen dat je gewoon maar eten weggooit omdat je het toch niet zo lekker vindt.”
Bernadette komt vaker in Afrika en andere arme landen. “Ik heb daar teveel honger gezien om deze campagne te kunnen begrijpen. Die mentaliteit uitgedrukt door ook nog eens een blank kind zegt heel veel over het wereldbeeld van deze campagnemakers en van het volk wat dit aanneemt als normaal.” Bernadette zou liever zien dat kinderen gezond eten. “En zorg dat er niet teveel naar de gft moet. Dat zou ik liever op de vuilniswagen zien.”

Geen eten weggooien

Een woordvoerder van de gemeente is het eens dat het beter is om helemaal geen eten weg te gooien. “Wij zijn, net als deze mevrouw, natuurlijk tegen voedselverspilling. Tegelijkertijd is de realiteit dat in Nederland en dus ook in Almere voedsel wordt verspild. Dan is het wel belangrijk dat de etensresten in de juiste container terecht komen: bij het gft. Dan kan er nog compost van worden gemaakt. Als gft bij het restafval belandt, wordt het verbrand en dat is helemáál zonde.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto