Wethouder: gevangenis niet geschikt voor TBS-kliniek

Politiek

ALMERE – De gevangenis Almere Binnen op bedrijventerrein De Vaart is ongeschikt als TBS-kliniek. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge in de podcast Het Politieke Circus van Almere.

Zoals bekend zijn er vergaande plannen om de Oostvaarderskliniek in de Stripheldenbuurt uit te breiden met 58 plaatsen. Ongeruste buurtbewoners vragen zich af waarom de TBS-kliniek niet kan verhuizen naar de gevangenis (PI Almere Binnen) die al enige jaren leeg staat. Volgens wethouder Froukje de Jonge, afgelopen week te gast in de podcast Het Politieke Circus, is het gebouw absoluut niet geschikt als TBS-kliniek. “Een TBS-kliniek is niet een gewone voorziening. Het zijn mensen met een zorgvraag. Dat is bij hun wel extra urgent omdat ze anders, bij niet goed behandelde zorgvraag, een gevaar zijn voor de samenleving. Ze zitten vast en ze moeten ook behandeling krijgen.”

Niet uit de lucht

Daar is in een TBS-kliniek in alle facetten goed over nagedacht, aldus de wethouder. “En dat doe je bij een gewone gevangenis anders dan bij een TBS-kliniek.”

De Oostvaarderskliniek is daarom juist de aangewezen locatie voor uitbreiding. “De wens om uitbreiding komt niet uit de lucht vallen. Eén van de redenen om uit te breiden is dat het op die plek nog één keer kan. Als je naar de plattegrond van de instelling kijkt, zie je dat er nog één kwadrant uit is. Dan is het eigenlijk heel logisch om die vol te maken. En dit is de enige plek in Nederland waar dit nog kan. Andere TBS-klinieken zitten vol en nieuwe klinieken bouwen is ontzettend duur.”

Na de zomervakantie gaat de gemeente met de omwonenden in gesprek.

De gehele podcast is hier te beluisteren.

Wethouder Froukje de Jonge tijdens de opname van de podcast Politiek Circus. (Foto: Karin Kempe)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto