Lijsttrekker Jesse Luijendijk (Foto: aangeleverd)
Lijsttrekker Jesse Luijendijk (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Partij voor de Dieren: klimaatnoodtoestand uitroepen

Politiek

ALMERE – Een verbod op vuurwerk, kappen met kappen, elke school een groen schoolplein en het uitroepen van de klimaatnoodtoestand in Almere. Dat zijn een paar van de speerpunten die de Partij voor de Dieren in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen.

Het lokale verkiezingsprogramma heeft de titel ‘Verbeter de wereld, begin in Almere’ meegekregen. Volgens lijsttrekker Jesse Luijendijk is het een ‘idealistisch, inclusief en compleet’ programma. “Een betere wereld begint heel dichtbij. Juist als gemeente kunnen wij het verschil maken. Wordt Almere een echt donkergroene stad of blijven we groen voor grijs inruilen?”

De partij heeft tien speerpunten opgesteld:

1. De natuur in Almere wordt behouden, versterkt en met elkaar verbonden, zo worden de dieren beschermd en de biodiversiteit hersteld.
2. Almere zorgt voor een eigen wildopvang voor dieren in nood en opent een 24-uurs spoedkliniek voor huisdieren.
3. Groen is van levensbelang en wordt al bewoond. Daarom: kappen met kappen en niet bouwen in het groen. Pampushout moet groen blijven.
4. Maai-me-niet! De gemeente gaat minder en ecologisch maaien. Bewoners worden gemotiveerd hun daken en tuinen te vergroenen.
5. Iedereen kan zichzelf zijn in Almere. Diversiteit wordt gekoesterd, en elke vorm van discriminatie en racisme wordt bestreden.
6. Er wordt niet bezuinigd op (jeugd)zorg en welzijn. De wachtlijsten verdwijnen en er wordt geïnvesteerd in preventie en voorzieningen.
7. We pakken de woningnood aan en geven iedereen weer een kans. Alle nieuwbouw wordt energiepositief, natuurinclusief en klimaatadaptief.
8. Elke school krijgt een groen schoolplein en een gezonde kantine. Kinderen worden uitgedaagd gezond te eten, te spelen en te bewegen.
9. Almere wordt schoon! Afval wordt waar mogelijk voorkomen en anders gerecycled. Almere voert de Ja-Ja sticker in en verbiedt vuurwerk.
10. Almere roept de klimaatnoodtoestand uit en zet in op duurzaam (openbaar) vervoer, isoleren, vergroenen en zonnepanelen op daken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto