De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)
De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)

Domus: Hoe doe je participatie in een nieuwbouwwijk?

Politiek

EUROPAKWARTIER – De gemeenteraad sprak donderdagavond over de realisatie van Domus, een 24-uurs beschermde woonvorm van het Leger des Heils dat in het Europakwartier moet komen. Maar hoe doe je participatie als er nog bijna geen bewoners zijn?

Door Marcel Beijer

“Dat gaat wel heel ver hoor”, verzuchtte wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens de Politieke Markt toen de PVV voorstelde om het hele Europakwartier te betrekken bij de participatie, inclusief de in aanbouw zijnde wijk New Brooklyn aan de overkant van het spoor en de winkeliers aan de Europalaan. “Dat is bijna een kilometer van Domus vandaan”, aldus De Jonge. “Bovendien komen er nog woningen tussen te staan ook.”

Leger des Heils

Domus wordt gebouwd in het gebied Europakwartier Oost 2. Daar worden straks 36 cliënten van het Leger des Heils opgevangen. Het gaat om verslaafden die behoefte hebben aan psychische zorg. Annette Raijer van de PVV stelde dat de bewoners niet opgesloten zitten en zullen gaan zwerven door de wijk en misschien bij winkels gaan bedelen. Om die reden zou het hele Europakwartier bij de participatie moeten worden betrokken.

Positief

De wethouder vond dat dus wel erg ver gaan. “Er komen mensen te wonen die je Paradijsvogels kunt noemen”,  zei ze. “Er komt een veiligheidsplan en ze zullen goed worden begeleid. Vergeet niet dat het Leger des Heils daar al jarenlange ervaring mee heeft.” Ze stelde dat de bewoners zelfs een positieve bijdrage aan de buurt kunnen geven, bijvoorbeeld door de straten schoon te vegen.

Géén klankbordgroep

Wordt zo’n centrum in een bestaande wijk gerealiseerd dan zou dat ongetwijfeld tot protesten leiden, maar dit deel van het Europakwartier is nog in aanbouw. De mensen die straks woningen pal naast Domus betrekken doen dat in de wetenschap dat het opvangcentrum er staat. “We weten nu nog niet wie dat zijn. Hoe kun je die dan informeren?”, vroeg De Jonge zich af.

De wethouder hoopt wel met huidige omwonenden een Beheersgroep (het woord ‘Klankbordgroep’ wordt door de negatieve beeldvorming door inbreiding de laatste maanden angstvallig vermeden) op te richten die, ook op langere termijn een vinger aan de pols blijft houden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto