(Foto: Koen Bokhorst)
(Foto: Koen Bokhorst)

Veiligheid speerpunt eerste verkiezingsdebat

Politiek

ALMERE – Het thema Veiligheid beheerste het eerste grote Almeerse verkiezingsdebat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook grepen oppositiepartijen de gelegenheid om hun ongenoegen over de Floriade te uiten. Nieuwkomers BIJ1 en Forum voor Democratie lieten ook van zich horen.

“We zouden de verantwoordelijken voor de Floriade eigenlijk met een open kar de stad uit moeten rijden”, zei lijsttrekker Toon van Dijk van de PVV die stelde dat burgers meer invloed moeten krijgen op gemeentelijke beslissingen, “zodat we nooit meer zo’n blunder als de Floriade meemaken.” Ook nieuwkomer Brent Hadderingh van Forum voor Democratie pleitte voor referenda en riep ook op tot een raadsenquête over de Floriade. Forum vraagt zich ook af in hoeverre Almere nog de ambitie moet hebben om door te blijven groeien. Beide partijen gaven ook aan geen enkele partij uit te willen sluiten voor samenwerking.


Veiligheid

De lijsttrekkers waren vooral gemotiveerd om over Veiligheid te praten. Lijsttrekker David de Vreede van de SP wil dat Almere een eigen Korps Stadstoezicht opricht in plaats van bij een extern bureau BOA’s in te huren zoals hij momenteel als wethouder in Lelystad goed ziet werken. In Lelystad heeft hij niet de beschikking over een dienstauto met chauffeur. Daar wil hij ook in Almere vanaf. “Dat kost toch al snel 240.000 euro.”
Veel partijen gaven aan – naast Veiligheid – zwaar in te willen zetten op woningbouw voor alle groepen in de samenleving. “Twaalf jaar wachten op een woning is een drama”, zei Ruud de Jonge van de PvdA die ook deze term gebruikte voor het gegeven dat 1 op de 6 kinderen in Almere opgroeit in armoede.

Samenwerken

Gladys Wielingen van nieuwkomer BIJ1 was dat met De Jonge eens en legde vooral de nadruk op samenwerking. “Het huidige college heeft daar niet het goede voorbeeld in gegeven. Wij gaan voor een gelijkwaardig, divers en inclusief Almere.” Inclusiviteit was ook een van de speerpunten van D66, evenals aandacht voor onderwijs en voor het klimaat waar nu ‘duidelijke plannen’ voor moeten komen. De VVD en PVV gaven nadrukkelijk aan voor lastenverlichting te gaan.

Chat

Het debat vond plaats in de Nieuwe Bibliotheek waar, vanwege de coronomaatregelen, maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig kon zijn. De discussie kon wel live worden gevolgd via internet. Kijkers konden vragen stellen en onderling chatten. Die chatfunctie werd door anonieme meekijkers misbruikt om racistische en beledigende opmerkingen te maken. Na enige tijd werd deze mogelijkheid daarom stopgezet. 

Terugkijken

De uitzending kan worden teruggekeken via deze link.  Volgende week woensdagavond is het tweede en laatste debat met de overige partijen. Dan mag de theaterzaal van de bibliotheek weer helemaal vol met publiek. Gratis kaarten zijn hier te bestellen. Ook dat debat zal live worden gestreamd. Dat kan dan via deze link.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto