Lijsttrekker Marc van Rooij met zin bord. (Foto: aangeleverd)
Lijsttrekker Marc van Rooij met zin bord. (Foto: aangeleverd)

Partijen oneens over verkiezingsborden

Politiek

ALMERE – De fracties van DENK en 50 PLUS zijn ontstemd dat er in elk stadsdeel slechts vijf aanplakborden mogen worden geplaatst ter promotie van hun partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA wil juist een stop op sandwichborden.

Door Marcel Beijer

Beide partijen vochten het gemeentelijke beleid aan waarin langs de wegen slechts algemene borden werden geplaatst met een oproep om te komen stemmen op 14, 15 en 16 maart. Zij wilden hun eigen partij promoten. Uiteindelijk werd daar toestemming voor gegeven. Naar nu blijkt mogen er in elk stadsdeel maximaal vijf borden worden geplaatst.

Lijsttrekker Marc van Rooij is daar zeer ontstemd over. Volgens hem heeft burgemeester Ank Bijleveld in haar toezegging nooit gesproken over een beperking van het aantal borden. Hij acht dat ook in strijd met de algemene beginselen van behoorlijkbestuur. Hij verwijst in zijn brief aan de burgemeester naar Rotterdam, waar deze beperkende maatregel niet van toepassing is en gaat er vanuit dat de maatregel wordt ingetrokken.

Ook lijsttrekker Hassan Buyatui van DENK is niet blij met de beperking. ‘Maar vijf sandwichborden per stadsdeel per deelnemende partij zijn toegestaan. Wat doen we nou met alle die tientallen borden die inmiddels in productie zijn?’ Buyatui is van mening dat dit beledigend overkomt.

PvdA

Lijsttrekker Ruud de Jonge van de PvdA begrijpt de ophef niet zo goed en wil zelfs dat de plaatsing van sandwichborden wordt heroverwogen vanwege de praktische uitvoerbaarheid. Ook vreest hij verrommelling van de stad. Er zijn immers zeven stadsdelen, wat neerkomt op 35 borden per partij, dus in totaal 560 borden. ‘Willen wij dit echt als voorbeeld geven hoe wij omgaan met onze omgeving?’ Ook vraagt hij zich af hoe de gemeente de handhaving wil oppakken. ‘Gaat de gemeente rondrijden en tellen? Moeten wij als politieke partijen melden waar we de borden plaatsen? Wie mag ik hierop aanspreken? Mag ik mijn collega politieke partijen aanspreken op hun uitvoering?’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto