Tijdelijke woningen. Het kan op veel manieren (Foto: gemeente Almere)
Tijdelijke woningen. Het kan op veel manieren (Foto: gemeente Almere) Almere DEZE WEEK

Politiek enthousiast over ambitieus woningplan corporaties

Politiek

ALMERE – Donderdag presenteerden de drie woningcorporaties en huurdersvereniging 3HO een ambiteus plan om binnen een jaar duizend flexwoningen te bouwen op vier locaties in Almere. Bijna alle fracties reageren enthousiast op het plan. Hieronder staan ze allemaal opgesomd, inclusief (onderaan) een reactie van wethouder Julius Lindenbergh.

Mark de Kuster (VVD)

We waarderen het zeer dat de woningcorporaties er alles aan doen om te bouwen, want woningen zijn hard nodig. Maar ook tijdelijke woningen bouw je niet in een jaar. Afstemming met buurtbewoners en goede plannen zijn ook dan heel belangrijk. En dan maakt het niet zo veel uit of je tijdelijk of permanent bouwt. En dat laatste heeft onze voorkeur.

Toon van Dijk (PVV)

Het is goed dat de corporaties verantwoordelijkheid voelen voor het woningtekort. De plannen voor flexwoningen zijn grotendeels voorzien op plekken waar het nu groen is. De PVV is geen voorstander van bouwen in het groen dus we ze zullen de uitwerking van die plannen goed moeten bekijken.

Kees Hendriksen (ChristenUnie)

Het is fantastisch om te zien hoe de Almeerse corporaties de handen ineengeslagen hebben om met broodnodige oplossingen te komen om de woningnood tegen te gaan. Dit is ontzettend mooi nieuws voor jongeren, ouderen, mensen met een zorgvraag, statushouders en al die anderen die al zo lang op de wachtlijst staan. Als het aan de ChristenUnie ligt starten we morgen met de participatietrajecten en planontwikkeling. We hebben geen tijd te verliezen, gaan!

Ruud de Jonge (PvdA)

Dit is een geweldig plan dat wij van harte ondersteunen. Mijn complimenten aan de initiatiefnemers. Het is aan de nieuwe raad om dit op te pakken.

Martine van Bemmel (D66)

Prachtig initiatief, doen!

Kees Ahles (Leefbaar Almere)

Goed actief intiatief van de corporaties. We bouwen het liefst vaste woningen, maar tijdelijk is een optie omdat het gewoon moet. De nieuwe raad moet dit initiatief snel oppakken.

Jaap Steenkamer (GroenLinks)

GroenLinks sluit zich aan bij de hartekreet van de huurdersorganisatie en corporaties om zo snel mogelijk duurzame woningen te realiseren. Flexwoningen bieden hiervoor een mooie kans. De plannen zijn veelbelovend. GroenLinks gaat graag het gesprek met de corporaties aan over de wijze waarop we tot actie over kunnen gaan. 

Ton van den Berg (SP)

Wij worden wel vrolijk van deze plannen. Het past in het plaatje om op korte termijn veel woningen toe te kunnen voegen. Jammer is dat het om huur contracten voor 5 jaar gaat. Maar goed, je bent érgens beginnen.

Bastiaan Malotaux (CDA)

In eerste instantie ben ik blij ben dat de coöperaties weer voldoende middelen hebben om te kunnen investeren in nieuwe sociale woningen in de stad, die zijn hard nodig. De precieze invulling kan ik zo snel niet beoordelen, dus dat is aan de nieuwe raad.

Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren)

Het is goed om te zien dat er initiatief genomen wordt om de woningnood aan te pakken. Zeker omdat er niet, zoals de gemeente zelf wel altijd doet,  in ons dierbare groen gezocht is naar locaties. Sommige locaties lijken ons meer voor de hand liggend dan andere. Uiteraard zullen wij ons eerst meer verdiepen in de plannen zodra er meer details bekend zijn. We zijn voorzichtig positief.

Johan de Leeuw (AP/OPA)

Dit is een geweldig initiatief en koren op onze molen, want wij roepen altijd al: ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Natuurlijk wel jammer dat het van deze organisaties moet komen, want het is eigenlijk een gemeentelijke taak.

Hassan Buyatui (NIDA)

Er is in Almere sprake van woningnood. We zijn zeer onder de indruk van het initiatief van organisaties. Dit initiatief dient daarom omarmd te worden door de partijen die na de verkiezingen van 16 maart met elkaar gaan formeren. Een prachtig voorbeeld om te zeggen: de stad maken samen.

René Eekhuis (Respect Almere)

Respect! Is voor het plan

Berneditha Rijssel -Omusio (Groep Rijssel)

De plannen voor duizenden flexwoningen zijn broodnodig en zullen we ondersteunen. Belangrijk is wel om de omwonenden te betrekken bij de plannen en op tijd te starten met burgerparticipatie.

Wethouder Julius Lindenbergh (VVD)

Almere heeft ambitieuze plannen om 25.000 permanente woningen te bouwen tot 2030. We hebben hier de afgelopen jaren met alle partijen en ook de woningbouwcorporaties concrete afspraken over gemaakt. De uitvoering van de plannen begint nu net goed op stoom te komen. Het is mooi dat de corporaties kansen zien om daarnaast nog eens een behoorlijk aantal tijdelijke woningen te realiseren. Ik ga graag met ze in gesprek om te onderzoeken of de plannen haalbaar zijn zonder afbreuk te doen aan de bouw van de permanente woningen en of ze passen binnen de visie die we met elkaar hebben afgesproken voor de verdere ontwikkeling van onze stad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto