Hein van der Loo tijdens zijn eerste vergadering in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Hein van der Loo tijdens zijn eerste vergadering in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Burgemeester Van der Loo: ‘MRA dreigt vlees noch vis te worden’

Politiek

ALMERE – Burgemeester Hein van der Loo heeft tijdens zijn eerste vergadering in Almere duidelijk gemaakt dat de status van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) ‘als we niet oppassen vlees noch vis’ is. “De focus moet zijn: waar kan Almere via de MRA geld loskrijgen.”

Door Marcel Beijer

De MRA is een informeel bestuurlijk netwerk waarin Amsterdam, en de gemeenten rond de hoofdstad, samenwerken op het gebied van bouwen, bereikbaarheid en banen. Almere is, na Amsterdam, de grootste gemeente in het netwerk en betaalt daarvoor jaarlijks een contributie en levert ambtelijke steun. De MRA doet formele lobby’s bij het Rijk en bij de EU in Brussel, maar het informele karakter van de organisatie zorgt voor onduidelijkheid en dat maakt het weinig transparant.

Vlees noch vis

“Als we niet oppassen wordt de MRA vlees noch vis”, hield de kersverse burgemeester van Almere de raadsleden voor. “En daar ben ik niet zo van. Het is óf een informele organisatie, óf we moeten de huidige governance (bestuurlijke structuur, red.) formeel maken. Ik heb daar overigens geen voorkeur bij. Maar de MRA moet mijns inziens niet over écht alles gaan.”
Van der Loo grapte dat het de A in de afkorting MRA eigenlijk voor Almere zou moeten staan. “De focus moet zijn: wat hebben we eraan? Waar kan Almere geld loskrijgen via de MRA? Ik moet de eerste vergadering van de MRA nog meemaken, uiteraard. Het is nog nieuw voor me. Ik zal me daar gaan verwonderen en vragen stellen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto