Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Toch ongerustheid bewoners Rikki Visserstraat om uitbreiding TBS-kliniek

Redactie

Door Marcel Beijer

STRIPHELDENBUURT – Waar veel bewoners van de Stripheldenbuurt eerder schouderophalend reageerden op de plannen voor uitbreiding van de Oostvaarderskliniek, is er bij bewoners van de Rikki Visserstraat wel ongerustheid. Zij hebben zich verenigd in de ‘Werkgroep Rikki Visserstraat’.

Khaled Khater van de werkgroep heeft inmiddels contact gehad met politieke fracties, waaronder Respect Almere. Hij zegt ook afspraken met andere fracties te hebben gemaakt. De werkgroep heeft het nieuws van de afgelopen weken op een rijtje gezet. De bewoners vragen zich af of er wel een deugdelijk vooronderzoek geweest is naar de haalbaarheid van de plannen met 58 plekken. Ook vragen zij zich af welke alternatieve locaties zijn er meegenomen in dat vooronderzoek en wijzen dan nadrukkelijk naar de leegstaande gevangenis (PI Binnen) op bedrijventerrein De Vaart, dat momenteel in eigendom is van de Rijksgebouwendienst.

Geen optie

Vorige week liet wethouder Froukje de Jonge in de podcast Het Politieke Circus van Almere al weten dat de gevangenis niet geschikt is als TBS-kliniek. Ook woordvoerder Evert-Jan Pieters van de Oostvaarderskliniek laat weten dat de gevangenis ‘in deze vorm’ niet geschikt is voor behandeling van TBS-patiënten. “Het grootste verschil zit hem erin dat in een gevangenis geen ruimte is voor behandeling en therapie van TBS-patiënten. Ook aan de cellen van patiënten in een TBS-kliniek worden, in het kader van hun behandeling, andere eisen gesteld dan aan die van een gevangenis.”

Rijk

Pieters wijst er ook op dat de afweging voor het gebruik, beheer en eventuele verbouwingen van rijksgebouwen niet bij de kliniek zelf ligt, maar bij het Rijk. “In dit geval het Rijksvastgoedbedrijf en bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Zij maken de afweging over het hoe, waar en waarom van eventuele uitbreidingen van een TBS-kliniek.”

Vraagtekens

De werkgroep zet vraagtekens bij die lezing en probeert daar politieke fracties in mee te krijgen. Khater: “We zullen tijdens de informatieavond, na de zomervakantie, ook onze stem laten horen. We hebben bijvoorbeeld ook vragen met betrekking tot de verkeersdruk, maar ook over de resocialisatie. Hoe gaat men om met de toenamen van verlof van TBS’ers en hoe wordt de veiligheid van bewoners geborgd?” Ook is er volgens Khater in de wijk een bewonerslocatie voor schizofrenen die meegenomen dient te worden in de zorgbelasting van de Stripheldenbuurt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto