Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Autobiografische roman over het leven van Almeerse Mayim

Redactie

Door Petra Onderwater

ALMERE - Almeerder Marcel Kolder en zijn dochter Mayim schreven samen een autobiografische roman over het leven van hun bijzondere gezin in een wereld vol beperkingen en bureaucratie. Bij The Read Shop in Haven presenteerden zij vrijdag hun boek ‘Mayim. Levend water, zo heet ik, zo ben ik’. Cultuurwethouder Hilde van Garderen nam het eerste exemplaar in ontvangst. “Ik hoop dat dit boek gaat helpen om jou, Mayim, en jullie gezin beter te begrijpen”, sprak zij.

Het boek beschrijft het leven van Mayim, van toen zij nog in de buik van haar moeder zat tot de 22-jarige vrouw die zij nu is. “Mayim betekent water in het Hebreeuws, levend water. Dat vertelde een professor van het AMC toen Mayim acht maanden oud was aan haar ouders. Diezelfde professor ontdekte de wonderlijke vormen van Mayims hersenen op een mri-scan. “Dat was een soort labyrinth, corticale display. Deze onverhoedse wending in haar prenatale ontwikkeling zou haar een meervoudige beperking opleveren”, vertelt Kolder.

Sleutelmomenten

Het boek staat vol met sleutelmomenten uit het leven van Mayim en het hele gezin. “Het is echt een coproductie van Mayim en mij. Mayim inspireerde en ik noteerde”, vertelt Kolder. “Mayim was altijd degene die bepaalde wat ze wilde vertellen en wat ze te privé vond.”

Mayim houdt van dieren en werkt bij de Almere Jungle. Ze is dol op rolstoelhockey, wat ze doet bij Only Friends. Ze heeft vele vrienden en haar eigen vriend, Jeffrey, die natuurlijk niet ontbrak bij de boekpresentatie. “Hoewel Mayim op een ander niveau denkt, is natuurkundige Stephen Hawking een van haar grote helden. Ze stond er ook op dat juist deze zwaargehandicapte wetenschapper werd geciteerd in ons boek. En wel met zijn beroemde woorden bij de opening van de Paralympics in 2012, die Mayim en ik destijds samen op televisie zagen: ‘We zijn allemaal verschillend. Er bestaat niet zoiets als een standaard mens, maar we delen dezelfde menselijke geest. Wat belangrijk is, is dat we het vermogen hebben om te creëren. Hoe moeilijk het leven soms lijkt, er is altijd iets wat je kunt doen en waarin je kunt slagen’.”

Wie het Almeerse gezin op sociale media volgt weet dat dit ook hun levenshouding is. “Mayim verwondert zich over dingen op een manier die wij als volwassenen kwijt zijn geraakt. Het is fijn om een dochter te hebben die je elke dag helpt herinneren hoe simpel dingen eigenlijk zijn en hoe simpel ze kunnen worden opgelost.”

Lokaal kopen

Mayim zelf was vrijdagmiddag tijdens de boekpresentatie het stralende middelpunt en breed lachend signeerde zij de boeken. Wethouder Hilde van Garderen nam het eerste exemplaar in ontvangst. “Boeken als dit zijn belangrijk. Hierdoor kunnen mensen elkaar beter begrijpen en op een betere manier met elkaar samenleven. Laten we deze zomer benutten om lekker veel boeken te lezen.” Zij riep op om deze dan vooral lokaal te kopen bij de Almeerse boekwinkels.

Wethouder Hilde van Garderen ontving in The Read Shop het eerste boek van Marcel en Mayim Kolder. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto