Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Oorlogsslachtoffers herdacht via livestream-programma

Redactie

ALMERE – Traditiegetrouw werden op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht. Dit jaar zonder publiek, maar live uitgezonden via diverse kanalen. Dinsdagochtend was de kranslegging bij het monument de Dolfijn in Almere Haven. ‘s Avonds was er een besloten programma vanuit het stadhuis en was de traditionele Kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken.

De Almeerse Dodenherdenking vanuit de Burgerzaal van het Stadhuis was via een livestream te volgen. ‘Ná 75 jaar vrijheid’ is dit jaar het thema van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Het spoort ons aan de balans op te maken van die 75 jaar door na te denken over de vraag wat vrijheid voor ons betekent, welke terreinen vrijheid omvat en of wij voldoende alert zijn om onze vrijheid in stand te houden. Laten we samen stil blijven staan bij vrijheid”, aldus burgemeester Weerwind.

Naast zijn toespraak was er een voordracht door Rob van de Meerberg, werden liederen gezongen door Nick Teunissen en Melany Sharon en was er muziek van Brassband Almere.

Kinderherdenking

Stichting het Bos der Onverzettelijken besloot de ruimere mogelijkheden voor kinderen te benutten om de Kinderherdenking buiten in het Bos der Onverzettelijken door te laten gaan. “Juist nu, in deze onzekere tijd, met maar beperkte vrijheid, is het van belang te herdenken en na te denken over vrijheid en wereldvrede.” Er was een toespraak van wethouder Roelie Bosch, er werden gedichten voorgedragen van en door Almeerse scholieren en er werden liederen gezongen door een scholierenkoor. Kleine delegaties van basisscholen uit Almere waren uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Voor alle anderen was deze via een livestream te volgen.

Theater na de Dam

Na de kinderherdenking was er vanuit het Bos der Onverzettelijken een voordracht door theatergroep Suburbia. Hanne Arendzen, Oda Spelbos en Nazanin Taheri lazen ‘Brief uit Westerbork’ voor in het kader van Theater Na de Dam.

Ook jongerengezelschap SubSub deed mee aan Theater na de Dam. In het kader van ‘Hoe smaakt vrijheid’ maakten zij gerechten die zij serveerden met theatrale performances.

Kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken. (Foto: Fred Rotgans)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto