Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Flevolandse Commissaris Verbeek president Congres

Redactie

ALMERE – Leen Verbeek, de Flevolandse Commissaris van de Koning, is verkozen tot president van het Congres van de Raad van Europa: een internationale organisatie van 47 landen op het Europees continent. Het is pas de tweede Nederlander die verkozen is tot president.

De Raad van Europa heeft als doel versterking van de democratie, rechtstaat en mensenrechten. Landen die niet lid zijn van de EU, zoals Rusland, Turkije, Noorwegen en IJsland nemen hier ook aan deel. De Raad van Europa heeft verschillende organen waaronder ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Congres bestaat uit de Lokale Kamer en Regionale Kamer die beide advies uitbrengen om op lokaal en regionaal niveau democratie, goed bestuur en mensenrechten te beschermen en te bevorderen. Voorbeelden van thema’s die het Congres aan de orde stelt zijn corruptiebestrijding, integriteit van bestuurders en het bevorderen van sterke lokale democratie. Dit sluit nauw aan bij één van de kerntaken van provincies: bevorderen kwaliteit van het openbaar bestuur.

President

Als president van het Congres is Verbeek verantwoordelijk voor de organisatie van de plenaire zittingen, de coördinatie van het werk van de twee Kamers en de verschillende commissies. Hij zit de plenaire zittingen voor en vertegenwoordigt het Congres bij internationale waarnemingsmissies, diplomatieke missies, internationale organisaties of bij vergaderingen van het Comité van Ministers. De zittingstermijn is 2,5jaar.

2008

Verbeek is sinds 2008 commissaris van de Koning in Flevoland. Namens Nederland is hij sinds 2010 al lid van het Congres. Het presidentschap van het Congres is een nevenfunctie die voortvloeit uit het ambt van de commissaris.

Leen Verbeek is de tweede Nederlander die in het bestaan verkozen is tot President van het Congres

Leen Verbeek (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto