Afbeelding
Almere DEZE WEEK

EU-campagne tegen wilde dieren in circussen

Redactie

ALMERE – Europese dierenwelzijnsorganisaties, waaronder stichting AAP uit Almere, starten een campagne voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.

Tot op heden hebben 23 EU-lidstaten nationale wetgeving aangenomen waarmee het gebruik van wilde dieren in circussen geheel of gedeeltelijk wordt verboden. In Nederland trad het verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen in 2015 in werking, onder meer door inspanningen van de Almeerse Leonie Vestering (Partij voor de Dieren).

Maar landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje kennen nog geen nationale verboden en in Tsjechië, Finland en Hongarije zijn slechts enkele wilde diersoorten verboden. Honderden circussen met wilde dieren toeren nog steeds in de EU, waarbij zij ook het grondgebied van landen mét verboden, waaronder Nederland, doorkruisen.

Campagne

Daarom willen de organisaties een oplossing op EU-niveau. Met de campagne ‘EU Stop Circus Suffering’ roepen nu de dierenorganisaties de Europese Unie op om een verbod in te stellen op het gebruik van wilde dieren in circussen.

David van Gennep van Stichting AAP schaart zich achter de campagne. “Bij Stichting AAP vangen we talloze wilde dieren op, waaronder chimpansees, leeuwen en tijgers die zijn gebruikt in Europese circussen. Jarenlang gedwongen optreden en wegkwijnen in circustrailers laat littekens achter bij dieren. Wij kunnen voormalige circusdieren een nieuwe toekomst bieden, maar alleen de EU kan hen dit onnodige leed voor eens en altijd besparen. Daar is een EU-verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen voor nodig”, zegt David van Gennep, directeur van Stichting AAP.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto