Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Hogering gaat vanaf deze week tot 2023 op de schop

Redactie

ALMERE – Na de voorbereidende werkzaamheden in 2020 gaat het echte werk aan de Hogering deze week van start. De komende twee jaar wordt de weg tussen de A6 en de Muziekwijk verbreed en wordt gewerkt aan de aanleg van tunnelbakken op twee grote kruispunten. Zo kan het verkeer straks goed doorstromen en is de Hogering voorbereid op de verdere groei van onze stad. Omgevingsmanager Annemarie Hadders en technisch manager Thomas Snoep van de provincie Flevoland vertellen wat weggebruikers en omwonenden te wachten staat.

De voorbelasting, in de vorm van een zandpakket en zandzakken, heeft de afgelopen maanden zijn werk goed gedaan. De grond is stevig ingeklonken en klaar om de nieuwe wegdelen te dragen. “De stad moet doorgroeien naar 350.000 inwoners en daartoe worden onder andere Poort en Pampus ontwikkeld. Dat leidt natuurlijk tot meer weggebruikers op de Hogering. Tussen de A6 en de Contrabasweg gaan we daarom in beide richtingen van twee naar drie rijstroken”, vertelt Annemarie. “Bij de Herman Gorterweg en de Hollandsedreef rijden weggebruikers straks bovendien door een tunnelbak onder de kruisingen door, zodat zij niet meer hoeven te stoppen voor het verkeerslicht.”

Afslag Herman Gorterweg dicht

Tot 2023 gaat de Hogering flink op de schop. En dat begint op 19 januari met de afsluiting van het kruispunt van de Hogering met de Herman Gorterweg. Vanaf dan kan verkeer van en naar de Literatuurwijk niet meer via dit kruispunt rijden. Het doorgaande verkeer op de Hogering merkt hier overigens niets van, behalve dat ze om het werkvak heen geleid wordt, via een zogenaamde ‘bypass’. Voor hen zijn per richting twee rijstroken beschikbaar, maar geldt een maximale snelheid van 50 km/uur. Tijdens twee nachtafsluitingen, van 19 op 20 en van 20 op 21 januari, wordt de bypass op de Hogering aangesloten. Lees hier meer over de werkzaamheden en omleidingsroutes..

Onderwaterbeton

Twee maanden later wordt vervolgens ook gestart met het ombouwen van het kruispunt met de Hollandsedreef. “Na het verwijderen van de twee bestaande kruispunten kunnen we starten met heien en graven. Om de tunnelbak te maken wordt eerst een bouwkuip gemaakt. Dit doen we door het aanleggen van damwanden”, vertelt Thomas. “Omdat we heel diep de grond in gaan, tot wel zeven meter onder grondwaterniveau, krijgen we te maken met veel water. De onderkant van de bouwkuipen wordt daarom gemaakt van ‘onderwaterbeton’. Dat is heel specialistisch werk, waaraan ook duikers te pas zullen komen. Naar verwachting zijn de bouwkuipen in de herfst klaar en dan kunnen we ze leegpompen. Wanneer ze goed waterdicht zijn – en dat is toch altijd weer spannend – kunnen we aan het einde van dit jaar doorgaan met de verdere aanleg van de tunnels. Dit loopt door in het nieuwe jaar. Daarna volgt volgend jaar nog en het leggen van het asfalt in de tunnels. Ook de wegen over de tunnels heen en de op- en afritten worden dan aangelegd.”

Entree Literatuurwijk

Voor de bewoners van de Literatuurwijk betekenen de werkzaamheden dat de entree naar hun wijk bijna twee jaar lang wordt afgesloten. “Er is daar vanwege de bestaande geluidswal te weinig ruimte voor een tijdelijke weg, dus weggebruikers zullen via omleidingsroutes door de wijk worden geleid”, vertelt Annemarie. “We beseffen dat dit veel van mensen vraagt. Wij zorgen er in ieder geval voor dat we zo zorgvuldig mogelijk met de direct betrokkenen communiceren wat we gaan doen en waarom.”

Het Bastion dat de entree voor de Literatuurwijk vormt kan niet op zijn huidige plek blijven staan en wordt aangepast. “Het geluidsscherm aan beide zijden wordt verhoogd om geluidsoverlast tegen te gaan. Ook het Schrijfkanon krijgt een nieuwe plek, zodat het kunstwerk de geluidswand niet meer onderbreekt”, vertelt Thomas. “De achterkant van het Bastion krijgt een parkachtige inrichting, vanwaar ook het Schrijfkanon zichtbaar zal zijn voor het publiek.”

Kijk voor meer informatie op www.flevoland.nl/bastion

Bouwapp

Middels een speciale Bouwapp kan iedereen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. “De app is inmiddels al meer dan 1600 keer gedownload. Mensen krijgen elke week een update van wat we de afgelopen week gedaan hebben en de komende week gaan doen”, vertelt Annemarie. “Via de app kunnen ook vragen worden gesteld aan het projectteam en daar wordt goed gebruik van gemaakt.” De app is gratis te downloaden via de App Store of de Google Play Store. Via de zoekbalk kan het project ‘Hogering Almere’ worden toegevoegd.

Alle informatie is te vinden via www.flevoland.nl/dossiers/hogering-almere

Sfeerimpressie van het nieuwe Bastion bij Literatuurwijk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto