Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Minder straling ondanks hogere capaciteit hoogspanningskabels’

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – Netbeheerder Tennet gaat de capaciteit van de hoogspanningskabels, die dwars door Almere lopen, verhogen van 2,5 kA (kilo Ampere) naar 4,0 kA. Desondanks zal de straling van het magnetisch veld kleiner worden, zo wordt gesteld. In Almere vallen bijna negenhonderd ‘gevoelige bestemmingen’ in de magneetveldzone.

Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een online informatiebijeenkomst die Tennet had georganiseerd voor inwoners van Almere die zich zorgen maken over de straling die vrijkomt. De verhoging van de capaciteit is noodzakelijk vanwege de groei van duurzame energie en de grote pieken in de transport die dat tot gevolg heeft. Zon en wind laten zich immers niet voorspellen. De hoogspanningslijn loopt van Diemen tot Lelystad en telt in totaal 155 masten. De 43 masten op Almeers grondgebied komen langs de Hollandse Brug de stad binnen, gaan over Poort, bedrijventerrein Gooisekant en Stedenwijk naar het Weerwater. Daarna verlaten ze de stad via Filmwijk, Tussen de Vaarten, Parkwijk en langs Almere Buiten. In de stad vallen in totaal 892 ‘gevoelige bestemmingen’ in de magneetveldzone.

Nieuwe geleiders

Tijdens de online informatiebijeenkomst werd duidelijk dat de bijna vijftig jaar oude hoogspanningskabels nieuwe geleiders krijgen, waarbij de stalen kernen worden ingeruild voor kernen van koolstof. Hiermee wordt meer capaciteit verkregen. Ook worden onderdelen vervangen en moet de fundering en constructie van de masten versterkt worden. De werkzaamheden starten in april en moeten afgerond zijn in 2022 als de Floriade begint.

Leukemie bij kinderen

De meeste zorgen bij de deelnemers van de bijeenkomst hadden betrekking op de straling die de verhoging van de capaciteit tot gevolg heeft. De Gezondheidsraad stelt immers dat er een statistisch verband is tussen bovengrondse elektriciteitslijnen en een verhoogde kans op leukemie bij kinderen. Het gaat dan om kinderen tot 16 jaar die langdurig verblijven in het gebied waar de straling gemiddeld per jaar hoger ligt dan 0,4 microtesla.

Theoretisch

Een deskundige van het onafhankelijke bureau DNV GL (voormalig KEMA) legde uit dat dit statistisch verband slechts theoretisch is. “We weten feitelijk niet wat de oorzaak is van die verhoogde kans, het verschil kan ook komen door de destijds gehanteerde rekenmethode.” Om geen risico te lopen met de gezondheid hanteert de overheid een voorzorgsbeleid waarbij de straling niet hoger mag zijn dan 0,4 microtesla. De hogere capaciteit die de Almeerse masten krijgen zullen volgens de deskundige echter niet leiden tot een groter magneetveld, maar juist tot een kleiner magneetveld. Dat komt doordat er gebruikt wordt gemaakt van een ingewikkelde techniek die Faseoptimalisatie heet.

Zorgen

Bij een aantal bezoekers van de informatieavond riep dat vragen op. Zo stelde een bewoner blij te zijn dat het magnetisch veld kleiner wordt, maar dat hij dus feitelijk jarenlang aan hogere straling bloot heeft gestaan. De deskundige kon dat niet ontkennen. “Maar het is ook relatief. Wie aan een drukke weg woont loopt bijvoorbeeld meer gezondheidsrisico.”

Ter inzage

Nog tot donderdag 21 januari liggen de ontwerpbesluiten en het milieueffectrapport ter inzage op het stadhuis en kunnen er nog zienswijzen worden ingediend. Vanwege de coronamaatregelen moet daarvoor wel eerst een afspraak worden gemaakt. De stukken zijn ook in te zien via de website www.rvo.nl/diemen-lelystad-380-kv. Bellen met TenneT kan ook van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur. 0800 - 83 66 388 (gratis) of mailen naar info@diemen-lelystad380kv.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto