Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Extra winteropvang dak- en thuislozen in klaslokalen Poort en Best Western Hotel

Redactie

ALMERE – Om dak- en thuislozen deze winter ‘s nachts op te kunnen vangen worden extra opvangplekken gecreëerd in het Best Western Hotel in Stad en in enkele klaslokalen in Poort. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Elke winter treft de gemeente Almere, in samenwerking met het Leger des Heils, maatregelen om daklozen ‘s nachts op te vangen. Dit gebeurt in het kader van de landelijke winterkouderegeling, die in werking treed als minimaal drie dagen achtereen de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt. Naar verwachting zal het aantal daklozen dit jaar verder toenemen door de coronapandemie, omdat mensen nu niet meer bij vrienden en familie op de bank kunnen slapen. Daarom is gezocht naar extra winteropvangplekken. Ook is het noodzakelijk om het aantal quarantaineplekken voor coronagevallen uit te breiden, om uitbraken op een van de opvanglocaties te voorkomen.

Units Wisselweg vol

Dit voorjaar zijn al 45 extra opvangplekken voor daklozen gecreëerd aan de Wisselweg, omdat daklozen op basis van de RIVM-richtlijnen niet meer op meerpersoonskamers ondergebracht konden worden. Vrijwel al deze tijdelijke eenpersoons units zijn op dit moment bezet. De gemeente is daarom op zoek gegaan naar alternatieven voor extra opvangplekken in de wintermaanden.

Best Western Hotel

In het Best Western Hotel tegenover station Almere Centrum, worden sinds half november cliënten van het Leger des Heils gehuisvest die – met begeleiding van het Leger des Heils – behoorlijk zelfredzaam zijn. Hierdoor komen aan de Wisselweg plekken vrij voor extra winteropvang. Min of meer zelfstandige onderbrenging in een hotel is echter slechts voor een klein deel van de doelgroep geschikt.

Klaslokalen Poort

Op dit moment wordt een aantal leegstaande klaslokalen aan de Pierre de Coubertinlaan, nabij het Topsportcentrum in Poort, gereedgemaakt om daklozen op te vangen. Daar kunnen indien nodig ook enkele extra corona-plekken worden gerealiseerd. De locatie in Poort kan begin januari 2021 in gebruik worden genomen, tot uiterlijk eind maart. De opvang betreft ook mensen die daar normaal gesproken geen recht op hebben, zoals dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten.

Toezicht op overlast

Er worden de nodige maatregelen genomen om mogelijke overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden op de locatie toezichtscamera’s geplaatst en is er dag en nacht toezicht door het Leger des Heils. Overdag wordt gezorgd voor activiteiten voor de doelgroep, zodat zij zoveel mogelijk op de locatie zullen blijven. Voor de bewoners en ondernemers in de buurt komt een telefoonnummer beschikbaar dat zij kunnen bellen als zij vragen hebben of overlast ervaren.

(Foto: AdobeStock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto