Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kerstpotten en kerstensemble Leger des Heils

Redactie

ALMERE – De welbekende kerstpotten van het Leger des Heils staan deze maand weer op diverse plaatsen in de stad. Met deze zo ingezamelde gelden kan het korps in de dure decembermaand en soms ook gaande het jaar iets extra’s doen voor mensen die dit hard nodig hebben. Het Almeerse Leger des Heils komt ook met een kerstensemble spelen in Stad.

De Kerstpotten staan op 17 december Buiten op het Globeplein, op 18 december in Haven en Muziekwijk en op 19 december in Stad bij de Hema. Daar zal ook een ensemble van het muziekkorps optreden. Op die dag staan de kerstpotten in Buiten op het Globeplein, in Muziekwijk en Haven. Op 24 december zijn ze te vinden in Buiten op het Globeplein en Stad bij de Hema.

Het ontstaan

Het begon in 1894 in San Francisco. Het behoorde tot de taak van kapitein Joseph McFee - zelf zeeman voor hij heilsofficier werd - iets voor deze mensen te doen. Zijn bevelvoerend officier had hem een klein bedrag gegeven om een soepkeuken en een eenvoudig logement te openen. ‘Maar u moet zelf maar zorgen dat u geld krijgt om de zaak draaiende te houden.’

Vlak voor de Kerst, passeerde hij de winkel van een handelaar in scheepsartikelen. In de etalage stond een driepoot, waaraan een grote, zwarte pot hing. Dit bracht hem op een idee. Met zijn laatste geld kocht hij de driepoot plus de pot en plaatste het geval bij de oprit van de veerbot naar Oakland en Almeda, het drukste punt van de hele stad. Aan de top van de driepoot hing hij een bord: “Keep the pot boiling” - “Houdt de pot aan de kook”. “Help hongerige zeelui”, riep McFee de voorbijgangers toe. Al spoedig vielen de eerste munten in de pot, de eerste kerstpot van het Leger des Heils.

In Almere Stad speelden de muzikanten van het Leger des Heils zaterdag al bij de kerstpot in het stadshart. (Foto: Almere DEZE WEEK))

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto