Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse maakt boek over Latijns-Amerikaanse vrouwen in Almere

Redactie

ALMERE – Fotografe Lyla Carrillo Quan- van der Kaaden maakt een boek over Latijns-Amerikaanse vrouwen in Almere. Zelf is ze geboren en getogen in Guatemala en sinds 2005 woont ze in Almere. “Latin Women of Almere” is een boek over hoe je obstakels kunt overwinnen en hoe je opnieuw kunt beginnen zonder je achtergrond en identiteit te verliezen”, vertelt Lyla.

Het boek is onderdeel van het project ‘Vrouwen van Almere’, dat zij in 2017 heeft bedacht en tijdens de lockdown - toen zij zonder werk kwam te zitten - actief heeft opgepakt. “Hiermee wil ik op een visuele en verhalende manier de rol van migranten vrouwen in deze stad benadrukken en laten zien hoe zij hun identiteit, cultuur en tradities in stand houden en overbrengen”, vertelt Lyla. “Tegelijkertijd biedt dit project een kans om een aantal vooroordelen tegen buitenlandse vrouwen uit de weg te ruimen. De hoofdpersonen in haar boek zijn negentien Latijns-Amerikaanse vrouwen van verschillende nationaliteiten uit de voormalige Europese koloniën en uit Spanje. Zij delen hun persoonlijke verhaal over hun komst naar dit land en deze stad.

Brug tussen culturen

“Het doel voor de toekomst is om verder te gaan met de rest van de continenten. Onze nieuwe, multiculturele stad Almere telt maar liefst 148 nationaliteiten. Ik wil een podium bieden aan migrantenvrouwen uit Almere om hun verhalen te vertellen en elkaar te inspireren. Het zou een brug kunnen vormen tussen culturen en een begin van begrip voor elkaar, omdat het kan dienen als een instrument of basis voor discussie, niet alleen met volwassenen, maar ook met jongeren. De meest effectieve manier om verandering te ondersteunen is door bewustwording en educatie”, stelt Lyla.

Stadsarchief Almere schreef speciaal voor dit boek een korte inleiding over de stad en stelde uit de huidige tentoonstelling Almere Boven een aantal luchtfoto’s beschikbaar. “Stadsarchief Almere gaf aan dat ze het een eer zouden vinden als ook de verhalen en de foto’s van het project Women of Almere onderdeel zouden worden van de collectie. Het zou volgens hen de geschiedenis van de stad verder verrijken.”.”

Crowdfunding

Het boek Latijns-Amerikaanse Vrouwen van Almere moet in januari uitkomen. Op Voordekunst.nl is een crowdfunding gestart om de kosten voor het ontwerpen en drukken van het boek in twee talen dekken.

Een deel van de portretten is overigens ook te bewonderen in de tentoonstelling Unpredicted II die vanaf 29 november te zien is in Casa Casla aan het Weerwaterplein. De verhalen zijn ook in drie talen beschikbaar op de website van het project: www.womenofalmere.nl.

Bekijk hier een video over het project.

Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden exposeert ook een aantal portretten in de tentoonstelling Unpredicted II die vanaf 29 november te zien is in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto