Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Projectleider: ‘Almere, verander afvalsysteem’

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – De bewonersplatforms Filmwijk en Sieradenbuurt willen dat Almere overgaat op het afvalsysteem PMD+ dat voordeliger en milieuvriendelijker is. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) wil echter met het huidige systeem doorgaan en bewoners extra laten betalen als zij teveel restafval aanbieden. Op die manier moet het restafval in de stad worden teruggebracht.

“Als ik één dag de baas kon zijn in Almere, dan zou ik onmiddellijk kiezen voor dat PMD+ systeem”, zegt Dave Post die, in opdracht van de gemeente Almere, in 2017 projectleider was van de proef met PMD+ (Plastic, Metaal en Drinkpakken). “Het is niet alleen voordeliger, maar ook nog milieuvriendelijker dan het huidige systeem in Almere waarbij bewoners drie afvalbakken voor de deur hebben staan.” Met PMD+ hoeft dat afval niet gescheiden te worden, maar wordt dat naderhand gescheiden.

Almere is duur

In 2020 betaalde een Almeers huishouden 378,18 euro afvalbelasting. Vergeleken met bijvoorbeeld Terschelling is dit veel duurder. De eilandbewoners betaalden 207,14. Bewonersplatforms uit Filmwijk en Sieradenbuurt pikken dit niet langer. In juni dienden zij een burgerinitiatief in voor een ander afvalsysteem met het nascheiden van plastic (PMD+). Dit systeem draait al jaren in het noorden van het land en is dus ook succesvol getest in beide Almeerse buurten.

Jan Hoek

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) gaat echter liever door met het huidige systeem en wil bewoners extra laten betalen naarmate ze meer restafval aanbieden. Dit systeem heet Diftar (Differentiatie Tarief) Dave Post: “Bewoners betalen dan een standaardtarief en betalen nog eens extra voor het restafval. Een negatieve benadering - want wat gaat er gebeuren? Bewoners willen die extra kosten niet en gaan dus dat restafval ergens dumpen, of ze gooien het op hun werk in een container. Bovendien borduurt de gemeente dan voort op het huidige systeem dat enorm kostbaar is. PMD+ is veel voordeliger en biedt meer service: het afvalbedrijf vist achteraf het plastic en metaal eruit. Dat is onder aan de streep voordeliger.”

Proef

Post was in 2017 interim projectleider die in opdracht van de Stadsreiniging Almere de PMD+ proef in Filmwijk en Sieradenbuurt begeleidde. “Dat was op kleine schaal, maar wel een groot succes. Het PMD+ systeem is vrij eenvoudig binnen een jaar in Almere in te voeren, helemaal afgestemd op het Almeerse afvalaanbod en de Almeerse mogelijkheden van afvalhergebruik. Het gescheiden afval gaat namelijk direct naar de nieuwe plastic fabriek Save Plastics die op het terrein van afvalbedrijf Cerwinn in Almere gevestigd wordt. Zeer milieuvriendelijk, dus en weinig CO2-uitstoot.”

Post wijst vooral op het gemak: “Bewoners hoeven een deel van hun afval niet meer te scheiden, dat gebeurt achteraf in de fabriek. Je hoeft alleen maar het schot uit de duobak te verwijderen en de plasticbak kan weg.”

Gemeenteraad

Donderdag bespreekt de gemeenteraad het burgerinitiatief. De bewonersplatforms willen daar een poging doen het Diftar-systeem uit het hoofd van de gemeenteraadsleden te praten. De door Dave Post begeleide afvalproef werd in 2017 gehouden. ‘Sindsdien is er niets gebeurd’, aldus de bewoners. ‘Behalve dan dat de tarieven zijn gestegen.’ Zij opteren ook voor het PMD+ systeem. Projectleider Post: “Eigenlijk kiezen alle grote steden voor PMD+ . Ik ben nu in Amsterdam bezig. Almere is ook een grote stad. Waarom er dan toch voor Diftar gekozen wordt? Ik heb eigenlijk geen idee. Zowel vanuit kostenoogpunt als milieuoogpunt is het de beste keuze. Het is vreemd dat een GroenLinks-wethouder daar niet voor kiest.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto