Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse schrijft boek over leven met autisme

Redactie

ALMERE – Linda Klitsie heeft via een hobbelige weg geleerd te leven met haar autisme. Sinds een aantal jaren schrijft zij over hoe zij denkt en wat zij doet. “Ik ben er gaandeweg achtergekomen dat dit een andere manier is dan de standaard manier, als die al bestaat, maar toch ook voor veel mensen herkenbaar. Hierdoor worden mijn stukjes graag gelezen”, vertelt de 46-jarige Almeerse. Eerder deze maand verscheen haar boek ‘Mijn manier van doen. Leven met autisme’.

Linda is docente Nederlands, ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Toen ze zes jaar geleden de ziekte van Cushing kreeg, begon ze met schrijven. Op haar website www.mijnmaniervandoen.nl schrijft zij verhalen en gedichten. Haar blog wordt wekelijks door een kleine 3200 mensen gelezen. “Toen ik een een tijd schreef, heb ik het eerste gedeelte van mijn blog naar een uitgever gestuurd. Binnen driekwart jaar kwam toen mijn boek over mijn leven met autisme uit”, aldus de Almeerse.

Eye-opener

“Voor veel mensen zullen de verhalen in dit boek een echte eye-opener zijn, terwijl het bij andere mensen herkenning op zal roepen. Niet iedereen staat er bij stil dat alledaagse situaties voor sommige mensen torenhoge obstakels kunnen opwerpen”, vertelt de schrijfster. Met haar boek geeft zij de lezer een belangrijke les mee: ‘Iedereen is anders en dat moeten we omarmen, niet afstraffen’.

Weggecijferd

De Almeerse straalt kracht en liefde uit in haar verhalen. Uit anekdotes blijkt bijvoorbeeld hoe zij de steun en toeverlaat is voor haar kinderen. “Als ik terugkijk naar mijn eerste stapjes als moeder, heb ik daar mezelf behoorlijk buitenspel gezet”, schrijft ze in haar boek. “Dit uitte zich in mezelf helemaal wegcijferen, alleen kijken naar de behoeften van mijn kinderen en alles moest daar ook voor wijken. Als het ging zoals ik het in mijn hoofd had, was het goed. Controle was het toverwoord. Ik denk dat ik mijn kinderen te kort heb gedaan door mezelf onzichtbaar te maken. Tegelijkertijd denk ik ook dat ik alles gegeven heb wat in mijn macht lag om mijn kinderen een veilige en solide basis te geven. Iets wat ikzelf ontbeerd heb.”

‘Mijn manier van doen. Leven met autisme’ is verkrijgbaar via Boekscout.nl en Bol.com.

Linda Klitsie beschrijft in haar boek hoe zij denkt en wat zij doet. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto